niedziela, 21 października 2012

śliwkowo - truskawkowe crumble


Lubimy czasem zjeść śniadanie na słodko, ta wersja jest idealna na nadchodzące chłodne, jesienno-zimowe poranki :)

Składniki:

  • 2-3 śliwki, wydrylowane i pokrojone w ćwiartki
  • 10 - 15 dag truskawek, przeciętych na 1/2 (użyliśmy zapasów zamrożonych w czerwcu)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1/4 szklanki stopionego masła


Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Do miski wrzućcie cukier puder, 1 łyżeczkę mąki, cynamon, śliwki, truskawki, wszystko dobrze wymieszajcie ze sobą i przełóżcie do kokilek. W drugiej misce połączcie ze sobą cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane i wymieszajcie je dobrze. Wlejcie roztrzepane jajko i wymieszajcie wszystko rękami. Gotową miksturę wyłóżcie łyżeczką do kokilek, przykrywając mieszaninę z owoców, następnie polejcie delikatnie wszystkie kokilki roztopionym masłem. Pieczcie ok. 30 min, aż wierzch zbrązowieje, a sok z owoców zacznie bulgotać. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. uwielbiam crumble! Twoje wygladaja bosko, i ten wylewajacy sie sok, musza byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kupione jakieś 30 lat temu w Cepelii przez moją mamę, też je lubię :)

      Usuń
  3. jutro robię :) nie mam truskawek, dam maliny.
    No i nie mam tak ślicznych kokilek:)

    OdpowiedzUsuń