Jest zimno, pożywne, gorące zupy jeść trzeba. Poza tym, że rozgrzeje to jeszcze smakiem zachwyci.
Podane poniżej ilości starczają na cztery porcje.
Składniki:
- 150 g zielonej soczewicy,
- 2 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 puszka cieciorki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1,7 l wody,
- natka pietruszki lub kolendry,
- sól, pieprz.
Soczewicę moczcie przez kilka godzin. Pamiętajcie, żeby przynajmniej raz zmienić wodę. Na głębokiej patelni lub w garnku roztopcie masło i wrzućcie posiekaną cebulę i posiekane łodygi selera. Jak cebula zmięknie dodajcie wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszajcie żeby mieć pewność, że smaki się połączyły. Odcedźcie soczewicę, odlejcie wodę z cieciorki i wrzućcie na patelnię lub do garnka razem z pomidorami. Wszystko zalejcie wrzącą wodą. Przyprawcie solą i pieprzem. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. półtorej godziny. Podawajcie z natką pietruszki lub z kolendrą. Smacznego!
uwielbiam soczewice, pewnie by mi smakowala.
OdpowiedzUsuń