Tytułem wstępu, a raczej wstęp do tytułu...dlaczego kanapka Pierdmena?
Z wyjaśnieniem przychodzi kolega Piotr, zwany Pietruszką: "Podczas uczt na Olimpie roznosili ją wraz z nektarem podczaszowie Hebe i Ganimedes. Dla niewtajemniczonych, w języku potocznym kanapka Pierdmena to synonim przysmaku, potrawy o wyśmienitym smaku;)".
Składniki:
- 1 bagietka wiejska, taka, jaką lubicie
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 1 czerwona papryka (upieczona i obrana)
- pęczek pietruszki
- garść rukoli
- 1 cebula,
- parmezan
- oliwa
- sól, pieprz
marynata:
1 łyżka świeżego tymianku,
1 łyżka rozmarynu,
3-4 ząbki czosnku
chlust oliwy
sól, pieprz
Najpierw zamarynujcie mięso. Natrzyjcie je solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem, zalejcie oliwą i odstawcie na jakieś 3 godziny. Następnie usmażcie ze wszystkich stron, najlepiej na patelni grillowej i pokrójcie na plastry.
Upieczoną paprykę posiekajcie drobno i dorzućcie do niej również posiekaną natkę, wymieszajcie.
Cebulę pokrójcie w księżyce, wrzućcie na rozgrzaną oliwę i smażcie na małym ogniu, aż zbrązowieje, odstawcie do wystygnięcia.
Bułkę przekrójcie wzdłuż na pół, i podgrzejcie kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Skropcie ją z obu stron oliwą, na jednej ułóżcie rukolę, a na niej pokrojony obieraczką w paski parmezan.
Na drugiej ułóżcie mięso, paprykę z natką oraz cebulę. Złóżcie obie połówki. Smacznego!
Ale piękna kanapka, przepięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie to dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl
Coś wspaniałego! Nic tylko robić i jeść! Pyszności!
OdpowiedzUsuń