piątek, 30 listopada 2012

placki ziemniaczane z rozmarynem i marynowanym łososiem


Smakują zawsze, o każdej porze roku, dnia...wystarczy odrobina śmietany, łososia właśnie, czy kawioru, żeby zamienić je w smakołyki z najwyższej półki!

Składniki:

łosoś marynowany w koniaku, przepis znajdziecie TU

  • kwaśna, gęsta śmietana
  • szczypiorek
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Ziemniaki zetrzyjcie na grubej tarce, wrzućcie do miski, wsypcie mąkę, wbijcie jajko, dorzućcie cebulę i rozmaryn, doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej, ciasto nakładajcie łyżką, małymi porcjami, smażcie do zrumienienia. Wyłóżcie na talerze, na każdy placek nałóżcie łyżeczkę śmietany, ułóżcie na niej łososia, posypcie szczypiorkiem. Smacznego!




3 komentarze:

  1. ślinka cieknie! :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No prosze, placki ziemniaczane, ktore wygladaja elegancko i wykwintnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis uwielbiam placki ziemniaczane, do tej pory jadłam tylko tradycyjnie, Twój przepis bardzo mi się podoba:)))

    OdpowiedzUsuń