Ostatnio przyjechał do nas transport wędzonych ryb z Trójmiasta. Makrelę postanowiliśmy wykorzystać jako nadzienie do tarty.
Składniki dla czterech osób.
Ciasto curry:
- 250 g mąki,
- 125 g zimnego masła,
- 70 ml wody,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki curry,
- szczypta soli.
Wsypcie mąkę do miski malaksera, Dodajcie sól i curry. Wymieszajcie. Dodajcie pokrojone w kostkę masło, żółtko. Wymieszajcie przy pomocy malaksera. Dodajcie wodę i ponownie włączcie malakser. Jak składniki się połączą przełóżcie ciasto na stolnicę, chwilę zagniećcie, zawińcie w folię i wstawcie na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie na placek o średnicy 3-4 cm większej niż średnica formy. Dokładnie wypełnijcie formę ciastem. Spód nakłujcie widelcem. Na wierzch nasypcie trochę fasoli albo kamyków do obciążania i wstawcie na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Przygotujcie nadzienie.
- 140 g wędzonej makreli,
- 2 małe pory,
- 100 ml mleka,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka curry,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Na patelni rozgrzejcie odrobinę oliwy. Wrzućcie pokrojonego pora smażcie przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Posólcie go i popierzcie. W rondelku zagotujcie mleko i wrzućcie obraną, rozdrobnioną makrelę. Gotujcie przez 2-3 minuty. Potem odcedźcie, zostawiając mleko z gotowania. Dodajcie do niego śmietanę, jajko, żółtko i curry, wymieszajcie składniki. Dodajcie do tego makrelę i usmażone pory. Wyłóżcie ciasto masą, posypcie lekko curry i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 40 min. Smacznego!
To musi być bardzo ciekawy smak
OdpowiedzUsuńByła przepyszna!
OdpowiedzUsuńJaka średnica?
OdpowiedzUsuń26-28cm Pozdrawiamy!
Usuń