Z ciast lubimy właśnie te z jabłkami...
Składniki:
kruche ciasto:
- 250-260 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 70 ml wody
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
nadzienie:
- 2 łyżki mąki
- 100-120 g zmielonych migdałów
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2-3 jabłka typu granny smith (albo inne twarde)
- 1 łyżeczka cynamonu
polewa:
- 1/2 szklanki dżemu morelowego
- 2 łyżki wody
Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, zmiksujcie, wyjmijcie i zagniećcie. Rozwałkujcie na okrąg nieco większy niż Wasza forma i przełóżcie do niej ciasto. Wstawcie do lodówki na ok.40 min.
Po wyjęciu nakłujcie widelcem dno ciasta i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 12-15 min. Odstawcie do wystygnięcia. W międzyczasie przygotujcie krem migdałowy.
Utrzyjcie masło z cukrem, dodajcie jajka, nadal ucierając dodajcie mąkę i zmielone migdały. Odstawcie.
Na ostudzone ciasto wyłóżcie krem i rozsmarujcie po całej powierzchni. Obierzcie jabłka i pokrójcie w cienkie księżyce. Ułóżcie jabłka na kremie i posypcie cynamonem. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C i pieczcie ok. 35 min, aż się boki ciasta zrumienią. Poczekajcie aż ciasto wystygnie. Przygotujcie polewę. Dżem wrzućcie do małego garnka, dodajcie wodę i podgrzejcie, następnie przecedźcie przez sito, otrzymaną polewę przelejcie znów do garnka i chwilę zagotujcie. Polejcie nią ostudzoną tartę. Smacznego!
Pięknie ułożone jabłka i cudowny , migdałowy krem ... pozwól , że skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zapraszamy jak najbardziej do korzystania!:) Smacznego!
OdpowiedzUsuńwygląda PRZE-CU-DOW-NIE!!! <3
OdpowiedzUsuńtak samo smakuje!
UsuńIdealna :)
OdpowiedzUsuńw przeciągu tygodnia zrobiliśmy już dwie :) smakuje naprawdę dobrze, polecamy! :)
UsuńTarta wygląda jak marzenie! A nadzienie migdałowe bardzo podobne do tego z tarty Bakewell :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Granny Smith do pieczenia sa swietne. Tarta wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZaintrygowało mnie to nadzienie migdałowe - musi cudnie współgrać z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam ta tartę bo wyglądała wyśmienicie lecz może zrobiłam coś nie tak, może wina jabłek bo dałam te co akurat miałam w domu.... niestety nie rzuca mnie na kolana w smaku ale w wyglądzie tak !
OdpowiedzUsuńMiałam w domu mielone orzechy włoskie, a migdałów akurat nie, więc zrobiłam z orzechami i też rewelacja! Polecam : )
OdpowiedzUsuńSuper, cieszymy się :) Tak tworzą się nowe przepisy :) Pozdrawiamy!
UsuńWitam mam pytanie... nie jestem specem w wyrabianiu ciast, a więc tu nic nie pisze o "podsypywaniu mąką" a jestem akurat w trakcie robienia i wydaje mi się to trochę za rzadkie (nawet nie mogę rozwałkować), a zatem podsypałam, ale napiszcie mi czy dobrze zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście jeśli zbyt rzadki to należy dodać więcej mąki. Mąka mące nierówna to zdarza się, że podane proporcje należy skorygować :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem wczoraj poszło od kopa , właśnie robię druga myślę że do wieczora nie będzie 😁
OdpowiedzUsuń