Świetna na śniadanie, czy potem na zimno, wieczorem do wina.
Składniki:
kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 9 łyżek zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
farsz:
- 1/2 pora, posiekanego
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- listki tymianku oberwane z kilku gałązek
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki twardego, startego sera, daliśmy długo dojrzewający
- szczypta soli
- 20 pomidorków koktajlowych
Jeśli planujecie robić tartę na śniadanie, proponujemy zrobić kruche ciasto dzień wcześniej, co by trochę cennego czasu rano zaoszczędzić:)
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Posiekanego pora wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie na średnim ogniu przez 5-7 min, potem dodajcie tymianek. Odstawcie do wystygnięcia.
Wymieszajcie w misce jajka, śmietanę, mleko, ser, pora i szczyptę soli. Farsz wlejcie na wypieczone wcześniej kruche ciasto, ma zostać od góry 1-2 cm ciasta. Pomidorki przekrójcie na połówki i ułóżcie na farszu skórką do góry. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez ok. 40 min, aż farsz zacznie delikatnie brązowieć. Równie dobrze smakuje na zimno. Smacznego!
Moje smaki! Tarta musi być przepyszna. :-)
OdpowiedzUsuńMusi i jest! :)
UsuńPięknie wygląda! Aż czuć aromat takiej tarty w piekarniku...
OdpowiedzUsuńPachniała i smakowała cudnie! :)
UsuńApetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńByła pyszna! :)
Usuńpiękne kolory, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy i mamy nadzieję często u Państwa gościć ;) Pozdrawiamy!
Usuń