Przepis Agnieszki Kręglickiej
znaleziony kiedyś w Wysokich Obcasach. Harmonia smaków nas powaliła. Doskonałe!
Składniki:
- ok. 1/2 kg polędwicy wieprzowej,
- garść pokruszonych orzechów laskowych,
- 3 buraki upieczone i obrane,
- 2 garście liści szpinaku,
- garść suszony żurawin,
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- oliwa do smażenia
sos:
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy dijon
- 2 utarte ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki oliwy,
- sól, pieprz.
Mięso pokroić na nieduże steki, posypać pieprzem i wgnieść w nie
orzechy. Wymieszać składniki sosu. Żurawinę zagotować w soku jabłkowym. Buraki
obrać i obieraczką do warzyw pokroić w cienkie wstążki, wymieszać z sosem.
Szpinak wymieszać z sosem. Mięso usmażyć z obu stron. Na talerzach układać
buraki, na nich liście szpinaku, na czubku rumiane steki. Na koniec posypać
żurawinami. Smacznego!
danie jak z restauracji, zakochałam się!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!