Upał jakby lekko zelżał. Cebulowa na
rozgrzewkę idealna!
Składniki:
- 12 cebul,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki estragonu,
- 2 liście laurowe,
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
- ok. litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
- sól, pieprz,
- bagietka i ser żółty.
Cebulę posiekać drobno, wrzucić do rondla
na rozpuszczone masło, dodać pokrojony na ćwiartki czosnek, tymianek, estragon
i liście laurowe. Wszystko dusić ok. 30 minut na małym ogniu, dopóki cebula nie
zrobi się miękka. Podczas duszenia zamieszczać kilka razy, żeby cebula nie
przywarła do rondla. Następnie dolać wino i zostawić garnek otwarty żeby
powstały płyn odparował, a wino się zredukowało. Na koniec zalać bulionem i
ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość gotować ok. 20 minut. Bagietkę
pokroić na 2-3 kromki, posypać serem i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi.
Grzanki wrzucić do gorącej zupy. Smacznego!
Faktycznie - cebula powoli duszona z białym winem nadaje zupce niepowtarzalny smak. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPolecamy się :)
UsuńWspaniała propozycja na rozgrzewkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Prawda? :) Polecamy i pozdrawiamy!
Usuńświetne, lubie takie zupy:)
OdpowiedzUsuńMy też! ;) Zachęcamy do ugotowania!
Usuńmam zamiar wykorzystaj już przepis:)
UsuńKoniecznie! :)
Usuń