Nie ma co się oszukiwać sezon zupowy w pełni. Uwielbiamy czosnek. Dlatego tej zupy nie mogło zabraknąć.
Przepis na cztery porcje.
Składniki:
- 3 główki czosnku,
- 5 szklanek wywaru warzywnego,
- 4 gałązki tymianku,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- oliwa z oliwek,
- sól pieprz,
- 4 kromki chleba,
- 100 gr niebieskiego sera,
- szczypiorek do posypania.
Do garnka o grubym dnie wrzućcie obrane ząbki czosnku, dwie gałązki tymianku, zalejcie oliwą, tak żeby przykryła czosnek. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 30 minut. Czosnek powinien delikatnie zbrązowieć i zmięknąć. Wyjmijcie czosnek łyżką cedzakową i wrzućcie go do garnka. Oliwę z gotowania zostawcie do przygotowywania innych potraw. Jest super. Dodajcie łyżkę oliwy, tej z gotowania. Rozgniećcie czosnek łyżką. Garnek postawcie na małym ogniu. Po chwili dodajcie mąkę, masło, dobrze wymieszajcie gotujcie przez ok. 3 minuty. Następnie wlejcie wywar, wrzućcie resztę tymianku, doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie przez 15 minut. W tym czasie przygotujcie grzanki. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Kromki skropcie oliwą i poukładajcie na nich ser. Zapieczcie w piekarniku, tak żeby ser się rozpuścił. Do każdej miski z zupą wrzućcie grzankę i posypcie szczypiorkiem. Smacznego!
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zupa!! Uwielbiam czosnek - zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bomba, uwielbiam takie zupy
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszła pysznie, dziękuję ;-) Sylwia
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszymy się, dziękujemy za wieści :) Pozdrawiamy!
Usuń