wtorek, 20 listopada 2012

zupa czosnkowa


Nie ma co się oszukiwać sezon zupowy w pełni. Uwielbiamy czosnek. Dlatego tej zupy nie mogło zabraknąć. 
Przepis na cztery porcje.

Składniki:

  • 3 główki czosnku,
  • 5 szklanek wywaru warzywnego,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • oliwa z oliwek,
  • sól pieprz,
  • 4 kromki chleba,
  • 100 gr niebieskiego sera,
  • szczypiorek do posypania.





Do garnka o grubym dnie wrzućcie obrane ząbki czosnku, dwie gałązki tymianku, zalejcie oliwą, tak żeby przykryła czosnek. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 30 minut. Czosnek powinien delikatnie zbrązowieć i zmięknąć. Wyjmijcie czosnek łyżką cedzakową i wrzućcie go do garnka. Oliwę z gotowania zostawcie do przygotowywania innych potraw. Jest super.  Dodajcie łyżkę oliwy, tej z gotowania. Rozgniećcie czosnek łyżką. Garnek postawcie na małym ogniu. Po chwili dodajcie mąkę, masło, dobrze wymieszajcie gotujcie przez ok. 3 minuty. Następnie wlejcie wywar, wrzućcie resztę tymianku, doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie przez 15 minut. W tym czasie przygotujcie grzanki. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Kromki skropcie oliwą i poukładajcie na nich ser. Zapieczcie w piekarniku, tak żeby ser się rozpuścił. Do każdej miski z zupą wrzućcie grzankę i posypcie szczypiorkiem. Smacznego!



5 komentarzy: