Chcecie się rozgrzać i najeść jednocześnie? Lubicie kokos, trawę cytrynową i imbir? Ta zupa jest dla Was! Jesteśmy od niej uzależnieni :) Przepis Marty Gessler.
Potrzebujecie (na 4 porcje):
- 400 ml mleka kokosowego,
- 500 ml bulionu z kurczaka,
- 5 cm kawałek pokrojonego imbiru,
- 4 łodygi pokrojonej trawy cytrynowej,
- 1 dużą lub 2 mniejsze pokrojone piersi kurczaka,
- 2 papryczki chili pokrojone (opcjonalnie),
- 4 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżkę brązowego cukru,
- 1 limonkę,
- kolendrę i dymkę
Do
garnka wlewacie mleko kokosowe i bulion. Dodajecie pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzacie do wrzenia i
gotujecie na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajecie paski piersi
kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotujecie 7-10 minut. Przed podaniem należy
wyjąć z zupy trawę cytrynową. Jest twarda. Zupę nalewacie do miski, wyciskacie
sok z cząstki limonki. Na koniec posypujecie pokrojoną świeżą kolendrą i dymką.
Smacznego!
Mmm... Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńUlubiona zupa mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuń