wtorek, 6 listopada 2012

zupa kokosowo-imbirowa z kurczakiem




Chcecie się rozgrzać i najeść jednocześnie? Lubicie kokos, trawę cytrynową i imbir? Ta zupa jest dla Was! Jesteśmy od niej uzależnieni :) Przepis Marty Gessler.

Potrzebujecie (na 4 porcje):
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 500 ml bulionu z kurczaka,
  • 5 cm kawałek pokrojonego imbiru,
  • 4 łodygi pokrojonej trawy cytrynowej,
  • 1 dużą lub 2 mniejsze pokrojone piersi kurczaka,
  • 2 papryczki chili pokrojone (opcjonalnie),
  • 4 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżkę brązowego cukru,
  • 1 limonkę,
  • kolendrę i dymkę




Do garnka wlewacie mleko kokosowe i bulion. Dodajecie pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzacie do wrzenia i gotujecie na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajecie paski piersi kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotujecie 7-10 minut. Przed podaniem należy wyjąć z zupy trawę cytrynową. Jest twarda. Zupę nalewacie do miski, wyciskacie sok z cząstki limonki. Na koniec posypujecie pokrojoną świeżą kolendrą i dymką. Smacznego!



2 komentarze: