środa, 5 grudnia 2012

ciasteczka orzechowe nie tylko na święta



Ci co jedli chwalą bardzo.

Składniki:
  • 200 g masła, 
  • 80 g cukru pudru, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 8 g
  • 270 g mąki, 
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Wyciąć ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180"C, aż nabiorą złoto-miodowego koloru. Udekorować jak tylko macie ochotę. Te na zdjęciu zostały udekorowane przez Tyśkę. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. strasznie urokliwa ta gwiazdka, na pewno były pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj
    możesz mi zdradzić w jaki sposob udekorować tak pięknie pierniczki? czy to się robi lukrem, jak zrobić kolorowy, czy mogę poprosić o przepis ? ;-) pozdrawiam Kasia kuzkat@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  3. ciezko z tymi ciastkami cos proporcje sie nie zgadzaja ciasto mi sie nie klei a dokladnie odmierzyłam wszystko na wadze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem z jakich produktów korzystasz, jakość masła jest bardzo ważna. Orzechy muszą być też bardzo drobno zmielone. Nie mamy problemu z zagnieceniem ciasta z podanych proporcji. Życzmy powodzenia i smacznego!

      Usuń
  4. Ostatnio mam straszną ochotę na takie ciacha, a do świąt jeszcze daleko.. Dobrze, że napisałaś, że nie tylko na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.
    Ile cukru wanilinowego należy dodać (16g)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opakowanie cukru waniliowego 8 g, już zmieniamy przepis, dziękujemy za uwagę :)

      Usuń