Ci co jedli chwalą bardzo.
Składniki:
- 200 g masła,
- 80 g cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego, 8 g
- 270 g mąki,
- 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Wyciąć ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180"C, aż nabiorą złoto-miodowego koloru. Udekorować jak tylko macie ochotę. Te na zdjęciu zostały udekorowane przez Tyśkę. Smacznego!
strasznie urokliwa ta gwiazdka, na pewno były pyszne! :)
OdpowiedzUsuńwitaj
OdpowiedzUsuńmożesz mi zdradzić w jaki sposob udekorować tak pięknie pierniczki? czy to się robi lukrem, jak zrobić kolorowy, czy mogę poprosić o przepis ? ;-) pozdrawiam Kasia kuzkat@poczta.fm
ciezko z tymi ciastkami cos proporcje sie nie zgadzaja ciasto mi sie nie klei a dokladnie odmierzyłam wszystko na wadze
OdpowiedzUsuńNie wiem z jakich produktów korzystasz, jakość masła jest bardzo ważna. Orzechy muszą być też bardzo drobno zmielone. Nie mamy problemu z zagnieceniem ciasta z podanych proporcji. Życzmy powodzenia i smacznego!
UsuńOstatnio mam straszną ochotę na takie ciacha, a do świąt jeszcze daleko.. Dobrze, że napisałaś, że nie tylko na święta :)
OdpowiedzUsuńSmakują zawsze! Polecamy :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńIle cukru wanilinowego należy dodać (16g)?
Opakowanie cukru waniliowego 8 g, już zmieniamy przepis, dziękujemy za uwagę :)
Usuń