czekoladowe ciasto bez mąki
Jest grudzień. Czasu na wszystko coraz mniej. Jeśli macie ochotę na coś pysznego i chcecie to szybko, polecamy ciasto czekoladowe.
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady min. 70%,
- 1 kostka masła (200 g) + odrobina do smarowania tortownicy,
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarujcie masłem, rozprowadźcie kakao po tortownicy. Czekoladę połamcie na kawałki, masło pokrójcie w drobną kostkę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Wymieszajcie na gładką masę. Żółtka dokładnie utrzyjcie z cukrem. Białka ubijcie.Lekko przestudzoną masę czekoladową dodajcie do żółtek z cukrem i dobrze wymieszajcie. Do masy ostrożnie dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie. Gdy składniki się połączą przelejcie masę do tortownicy. Pieczcie przez ok.40-45 w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe kiedy wbita w środek i wyciągnięta wykałaczka będzie czysta. Jak ciasto wystygnie, posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Mmm, bardziej czekoladowo już być nie może. :)
OdpowiedzUsuńMniam. Koniecznie muszę zrobić. Wszystko co jest z czekoladą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńjeszcze pięć minut i wyciągam! u nas usrosło już...a u was takie fajne, płaskie. używaliście 20cm czy większej tortownicy?
OdpowiedzUsuńNie pamiętamy, ale raczej większej :) Myślimy sobie, że 24 cm ;) Smacznego!
Usuńciasto super polecam a jeszcze lepiej smakuje jak na wieszch dacie ubitą smietane wzmocnioną fiksem do śmietany i na to owoce do wyboru po prostu wyborne smacznego
OdpowiedzUsuńa czy zamiast czekolady mozna uzyc kakao?
OdpowiedzUsuńObawiamy się, że efekt może byc zupełnie inny :) Czekolada sprawdza się doskonale.
UsuńIle kostka masla ma gram? Chcialabym zrobic, ale gdzie mieszkam maslo ma inna wage niz w Polsce :(
OdpowiedzUsuń200 g :)
Usuń