niedziela, 9 grudnia 2012

czekoladowe ciasto bez mąki


Jest grudzień. Czasu na wszystko coraz mniej. Jeśli macie ochotę na coś pysznego i chcecie to szybko, polecamy ciasto czekoladowe.

Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady min. 70%,
  • 1 kostka masła (200 g) + odrobina do smarowania tortownicy,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
Tortownicę o średnicy 20 cm nasmarujcie masłem, rozprowadźcie kakao po tortownicy. Czekoladę połamcie na kawałki, masło pokrójcie w drobną kostkę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Wymieszajcie na gładką masę. Żółtka dokładnie utrzyjcie z cukrem. Białka ubijcie.Lekko przestudzoną masę czekoladową dodajcie do żółtek z cukrem i dobrze wymieszajcie. Do masy ostrożnie dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie. Gdy składniki się połączą przelejcie masę do tortownicy. Pieczcie przez ok.40-45 w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe kiedy wbita w środek i wyciągnięta wykałaczka będzie czysta. Jak ciasto wystygnie, posypcie cukrem pudrem. Smacznego! 




9 komentarzy:

  1. Mmm, bardziej czekoladowo już być nie może. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Koniecznie muszę zrobić. Wszystko co jest z czekoladą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze pięć minut i wyciągam! u nas usrosło już...a u was takie fajne, płaskie. używaliście 20cm czy większej tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętamy, ale raczej większej :) Myślimy sobie, że 24 cm ;) Smacznego!

      Usuń
  4. ciasto super polecam a jeszcze lepiej smakuje jak na wieszch dacie ubitą smietane wzmocnioną fiksem do śmietany i na to owoce do wyboru po prostu wyborne smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy zamiast czekolady mozna uzyc kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiamy się, że efekt może byc zupełnie inny :) Czekolada sprawdza się doskonale.

      Usuń
  6. Ile kostka masla ma gram? Chcialabym zrobic, ale gdzie mieszkam maslo ma inna wage niz w Polsce :(

    OdpowiedzUsuń