Szukania przepisów na ubogacenie stołu świątecznego ciąg dalszy...
Składniki:
- 2 szklanki fasoli piękny Jaś
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1-2 cytryny
Fasolę zalejcie wodą i moczcie przez całą noc, aby spęczniała. Następnie wypłuczcie ją, zalejcie zimną wodą i gotujcie z łyżką cukru, po godzinie sprawdźcie czy jest już miękka. Gdy ziarna są prawie ugotowane, obficie posólcie. Dogotujcie fasolę, odcedźcie. Miód podgrzejcie w rondelku, doprawcie go sokiem z cytryny. Sos ma mieć intensywnie słodko-kwaśny, zrównoważony smak. Sosem polejcie jeszcze ciepłą fasolę. Smacznego!
nie potrafię wyobrazić sobie połączenia smaku fasoli z miodem...musze wyprobować. Piekłam za to ostatnio pasztet z białej fasoli i jest super :)
OdpowiedzUsuń