Dla tych, którzy poszukują alternatywy dla czerwonego barszczu wigilijnego, bądź po prostu dla wielbicieli buraków, do których się zaliczamy :)
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 L wywaru warzywnego
- 150 g mrożonych malin
- sól, pieprz
- oliwa
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 300 g ricotty
Buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, podsmażcie na oliwie z lekko rozgniecionym czosnkiem, przez 10 min. Zalejcie bulionem, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 30 min. Dodajcie rozmrożone maliny i zmiksujcie na krem. Doprawcie solą, pieprzem i ziołami. Rozlejcie zupę do miseczek i posypcie pokruszoną ricottą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz