sobota, 15 grudnia 2012

muffiny z żurawiną, jabłkiem i orzechem


Najlepsze jakie do tej pory jedliśmy...bardzo wilgotne, pełne owoców i te przyprawy...

Składniki ( na 12 sztuk):



  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 jabłka pokrojone w grubą kostkę
  • 1,5 szklanki żurawin (daliśmy suszone, podgotowane chwilę w soku jabłkowym)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania







Piekarnik nagrzać do 180'C.Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.Jajko roztrzepać w misce, dodać masło, wymieszać. Dodać cukier, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać, odstawić. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką, zielem angielskim, imbirem i solą, odstawić. W mące z przyprawami zrobić zagłębienie, wlać tam masło z sokiem i jakiem i wymieszać łyżką. Dodać jabłka, żurawiny i orzechy, ponownie wymieszać.Piec ok. 20-25 min. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!



4 komentarze: