Lubimy śledzie, w oleju, occie, śmietanie,miodzie w sałatce czy też w bułce.
Dziś kolejna jego odsłona...podany na tartaletkach.
Składniki:
- 25 dag śledzi korzennych
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka ciemnego miodu
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki oliwy
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 80 g masła
- 1/2 szklanki wody
nadzienie
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 200 ml śmietany (12%)
- sól, pieprz
Śledzie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę 2 cm. Zróbcie dressing ubijając razem musztardę, miód, wodę oraz oliwę. Śledzie zalejcie dressingiem i odstawcie na 2-3 godziny.
Zajmijcie się ciastem, z podanych składników zagniećcie ciasto, zawińcie w folię i odstawcie na 30 min do lodówki. Jabłko i cebulę posiekajcie, wymieszajcie z jajkami i śmietaną, doprawcie solą i pieprzem.
Ciasto wyjmijcie z lodówki i cienko rozwałkujcie. Podzielcie na porcje i przełóżcie do foremek, nakłujcie widelcem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160'C na 15 min. Ostudźcie ciasto i wlejcie na nie farsz i zapiekajcie przez 20-25 min. Śledzia ułóżcie na przestudzonych tartaletkach. Smacznego!
ciekawe danie, chętnie bym spróbowała bo też lubię śledzie :)))
OdpowiedzUsuńZachęcamy! :)
UsuńFajny pomysł! Na pewno przetestuję, nie wiem czy na święta, ale zrobię :)
OdpowiedzUsuńTo może w Sylwestra? ;)
Usuńmam identyczny półmisek :p
OdpowiedzUsuńpodoba mi się Twoja kreatywność.
naprawdę, super propozycja :]
Półmisek dostaliśmy w prezencie od babci Rozalii :)
UsuńCiekawe! I pewnie smakowite:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo! :)
UsuńUbóstwiam śledzie!!! W każdej postaci!!! Już wiem, jaka będzie kolejna odsłona ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń