środa, 19 grudnia 2012

tartaletki ze śledziem musztardowo-miodowym



Lubimy śledzie, w oleju, occie, śmietanie,miodzie w sałatce czy też w bułce.
Dziś kolejna jego odsłona...podany na tartaletkach.

Składniki:


  • 25 dag śledzi korzennych
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka ciemnego miodu
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki oliwy


ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki wody


nadzienie

  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany (12%)
  • sól, pieprz





Śledzie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę 2 cm. Zróbcie dressing ubijając razem musztardę, miód, wodę oraz oliwę. Śledzie zalejcie dressingiem i odstawcie na 2-3 godziny.
Zajmijcie się ciastem, z podanych składników zagniećcie ciasto, zawińcie w folię i odstawcie na 30 min do lodówki. Jabłko i cebulę posiekajcie, wymieszajcie z jajkami i śmietaną, doprawcie solą i pieprzem.
Ciasto wyjmijcie z lodówki i cienko rozwałkujcie. Podzielcie na porcje i przełóżcie do foremek, nakłujcie widelcem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160'C na 15 min. Ostudźcie ciasto i wlejcie na nie farsz i zapiekajcie przez 20-25 min. Śledzia ułóżcie na przestudzonych tartaletkach. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. ciekawe danie, chętnie bym spróbowała bo też lubię śledzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł! Na pewno przetestuję, nie wiem czy na święta, ale zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam identyczny półmisek :p
    podoba mi się Twoja kreatywność.
    naprawdę, super propozycja :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Półmisek dostaliśmy w prezencie od babci Rozalii :)

      Usuń
  4. Ciekawe! I pewnie smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ubóstwiam śledzie!!! W każdej postaci!!! Już wiem, jaka będzie kolejna odsłona ;)

    OdpowiedzUsuń