Wygląda, pachnie i smakuje!
Składniki:
ciasto
- 140 g mąki
- 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta soli i pieprzu
nadzienie
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 czerwone cebule, posiekane
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 80-100 g sera gorgonzola, możecie dać też kozi
- 2 łodygi świeżego rozmarynu
Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, posiekajcie, wyjmijcie i zagniećcie. Zróbcie kulę, zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 1 h.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie na nią cebulę, sól i cukier, smażcie na średnim ogniu ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieje. Odstawcie do ochłodzenia.
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, starajcie się utworzyć okrąg. Na środek wyłóżcie usmażoną cebulę, zostawiając brzeg szerokości ok. 3 cm. Na cebuli ułóżcie kawałki sera, na wierzch połóżcie rozmaryn. Zawińcie boki ciasta do środka, przykrywając lekko nadzienie. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 20-25 min, aż się brzegi ciasta zrumienią. Po wyjęciu, usuńcie upieczone gałązki rozmarynu. Smacznego!
Inspiracja na następny obiad! Chętnie bym dziś zrobiła, ale się cebula skończyła i niestety odkłądam na jutro, najadalej wtorek. Przepysznie wygląda i musi być nieźle aromatyczne
OdpowiedzUsuńCudowne! Zapisuję i zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Oj, na pewno smakuje! Gorgonzola to jeden z moich ulubionych serow...
OdpowiedzUsuńo to jest galette dla mnie, uwielbiam wszystkie składniki:))))
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda bardzo dobrze. Nie mam słów ale mam za to nadzieję, że znajdę dzisiaj w sklepie czerwoną cebulę i gorgonzolę...
OdpowiedzUsuń