wtorek, 18 grudnia 2012

wieprzowina z chutney żurawinowo-figowo-rozmarynowym


Uwielbiamy żurawinę, cieszymy się, że nasze dzieci też za nią szaleją :)
Jest idealnym dodatkiem do mięs. Chutney jest słodko-kwaśny, wino wspaniale podkreśla smaki...planujemy go podać do świątecznego obiadu, może też się skusicie?

Składniki:

mięso:


  • ok 600 g polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz


chutney:


  • ok 300 g świeżej bądź mrożonej żurawiny
  • 18 szt. suszonych fig, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 szklanki wina śliwkowego, bądź porto
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka startego imbiru (bądź suszonego)
  • skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu







Polędwicę podzielcie na niezbyt grube kotlety, posólcie, popieprzcie, wetrzyjcie czosnek i rozmaryn, zalejcie oliwą i odstawcie na godzinę do lodówki.
Figi zalejcie winem i odstawcie na 1/2 godziny.
Do garnka z grubym dnem wsypcie żurawinę, dodajcie cukier i gotujcie na średnim ogniu, aż się cukier rozpuści. Dodajcie figi z winem, imbir, skórkę i sok z pomarańczy, sól, pieprz i gałązki rozmarynu. Chwilę zagotujcie. Zmniejszcie ogień. Gotujcie, bez pokrywki przez około 20 min, od czasu do czasu mieszając. Chutney powinien mieć gęstą konsystencję. Wyjmijcie gałązki rozmarynu. Odstawcie do ochłodzenia.
Mięso usmażcie z obu stron na rozgrzanej oliwie. Podawajcie z zimnym chutney. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz