sobota, 19 stycznia 2013

cannelloni z kurczakiem na duszonej marchwi


To wyśmienite i proste w przygotowaniu danie jest przepisu Steffena Sinzingera. Szefa kuchni w berlińskiej Brasserie Le Faubourg w Hotelu Concorde. 

Składniki:

10 szt. Cannelloni

Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 20 g uprażonych orzeszków piniowych (my wykorzystaliśmy pestki z dyni),
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.


Duszona marchewka:

  • 6 średnich marchewek,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 500 ml wywaru warzywnego,
  • 40 g masła,
  • sół, cukier, gałka muszkatołowa.


Rukola:

spora garść rukoli,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny
krem balsamiczny,
sól, pieprz.




Piersi umyjcie, wytnijcie tłuszcz i pokrójcie w centymetrową kostkę. Śmietanę, orzeszki, natkę oraz ok 100 g kurczaka wrzućcie do blendera, doprawcie solą, pieprzem, gałką i zmiksujcie na gładką masę. Resztę kurczaka usmażcie na patelni. Jak będzie gotowy pozostawcie do ostygnięcia. Następnie wymieszajcie z masą. 
Makaron wrzućcie do wrzątku na ok. 2-3 minuty. Odcedźcie. Jak nieco przestygnie, nafaszerujcie kurczakiem.
Marchewki umyjcie, obierzcie i przekrójcie wzdłuż. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie marchewki z obu stron. Jak się zarumienią, wlejcie na patelnię wywar i doprawcie, listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, anyżem, szczyptą soli, cukru i gałki. Marchewkę duście przez ok. 10 minut na średnim ogniu, tak żeby stała się lekko miękka. Przełóżcie cannelloni na patelnię gotujcie przez ok. 3 minuty. Przynajmniej raz obróćcie makaron. 
Marchewkę ułóżcie na talerzu, na niej poukładajcie cannelloni. Rukolę skropcie oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszajcie i rozłóżcie na makaronie. Wszystko polejcie delikatnie kremem balsamicznym. Smacznego!





4 komentarze: