Dostaliśmy w prezencie od przyjaciół brytfankę do chicken pie sygnowaną przez Jamie Olivera, którego bardzo lubimy i cenimy. Postanowiliśmy zatem upiec w niej ciasto z kurczakiem jego przepisu :)
Składniki:
- 4 piersi kurczaka, pokrojone w paski 1 cm
- pęczek dymki
- 150 g pieczarek
- 1 czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- kawałek masła
- oliwa
- 250-300 ml bulionu z kurczaka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
Do rozgrzanej na patelni oliwy dorzućcie trochę masła, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3 min. W malakserze posiekajcie razem dymkę i pieczarki, dorzućcie je na patelnię. Dodajcie mąkę, wymieszajcie. Dodajcie musztardę i śmietanę, mieszając dolejcie bulion. Dajcie go tyle, żeby sos miał gęstą konsystencję. Dodajcie tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszajcie. Zostawcie na małym ogniu. Oprószcie blat mąką i rozwińcie ciasto francuskie. Ma być nieco większe niż Wasza brytfanka. Ponacinajcie je lekko nożem, tworząc kratkę. Farsz z kurczaka przelejcie do brytfanki, przykryjcie to ciastem, zawijając boki. Posmarujcie wszystko rozbełtanym jajkiem. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 15 min. Smacznego!
Robiłam i uważam, że jest przepyszne! A brytfanki zazdroszczę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiemy gdzie kupili, więc nie podpowiemy :) Pozdrawiamy!
Usuńapetycznie :)
OdpowiedzUsuńI ja jadłam :) Bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńPrawda? :)
UsuńSliczna brytfanka, a pie jeszcze sliczniejszy!
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńŚwietne, gratulacje :-) Czy naprawdę te 15 minut wystarczy, żeby ciasto się tak ładnie przyrumieniło? W piekarniku elektrycznym czy gazowym?
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Pieczemy w piecu elektrycznym, na środkowym poziomie. 15 minut w zupełności wystarcza :)
Usuń