Postanowiliśmy dobrze wykorzystać prezent od sklepu serypolskie.pl.
Tym razem wykorzystaliśmy dwa: goudę przemkowską oraz ser owczy Frontiera Blue. Gouda jest niesamowicie różnorodna, przy skórce bardzo wyraźna, lekko pikantna im bliżej środka tym bardziej, mleczna i delikatna, miejscami przyjemnie słodkawa. Frontiera Blue natomiast zaskakuje swoją gładkością, w ustach bardzo kremowy. Ma wyraźnie słono-pikantny, idealnie zbalansowany smak.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki zimnej wody,
- szczypta soli.
farsz:
- łyżka masła,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g świeżego szpinaku,
- 100 g Goudy przemkowskiej,
- 100 g Frontiera Blue,
- 3 jajka,
- 250 ml mleka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wymieszajcie mąkę z solą. Dodajcie masło pocięte na kawałki. Palcami wymieszajcie mąkę z masłem, żeby powstało coś na kształt kruszonki. Dodajcie jajko z wodą i zagniećcie ciasto.
Jeśli macie malakser wrzućcie wszystkie składniki i miksujcie aż ciasto zbije się w kulę. Wyjmijcie i uformujcie z ciasta placek. Stolnice wyłóżcie papierem do pieczenia. Połóżcie na nim ciasto i przykryjcie drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Rozwałkujcie na cienki ok 4mm placek. Przełóżcie do formy (my używaliśmy formy o średnicy 28 cm). Ponakłuwajcie ciasto widelcem i włóżcie formę z ciastem do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotujcie farsz. Szpinak wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Możecie robić to partiami, jak nie zmieści się za jednym razem. Podsmażcie chwilę, żeby odparować wodę i zredukować objętość szpinaku. Przełóżcie na deskę, posiekajcie i odstawcie.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła. Wrzućcie posiekaną cebulę i smażcie aż się zeszkli. Dodjacie posiekany czosnek i smażcie jeszcze chwilę mieszając. Cebulę z czosnkiem odstawcie do ostygnięcia.
Mleko wymieszajcie z jajkami i startymi serami. Przyprawcie solą, pieprzem i gałką. Dodajcie szpinak, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszajcie. Jeśli potrzeba doprawcie do smaku.
Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Wyjmijcie ciasto z lodówki. Obciążcie fasolą, żeby nie tworzyły się pęcherze powietrza. Wstawcie do piekarnika na 12 minut. Wyjmijcie i pozwólcie ciastu przestygnąć. Następnie rozprowadźcie równomiernie farsz po cieście i wstawcie do piekarnika na 40-45 minut. Wierzch powinien zbrązowieć. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie na ok. 10 minut i podawajcie. Smacznego!
Ładnie zarumieniona, smak szpinaku i sera to bardzo dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńOj, porwalabym kawaleczek...
OdpowiedzUsuńFajowa!
OdpowiedzUsuń