poniedziałek, 28 stycznia 2013

krem z pora i ziemniaków z serem pleśniowym


Ciąg dalszy wertowania kartek naszej nowej księgi z zupami...

Składniki:

  • 1 duży por, pokrojony w plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w plastry
  • 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w cząstki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 90 g pokruszonego sera pleśniowego, plus do dekoracji
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól
  • słodka papryka do dekoracji


Na patelni rozpuśćcie masło, dolejcie kapkę oliwy, żeby się nie spaliło i wrzućcie pora i cebulę, smażcie ok. 15 min, aż warzywa zmiękną. Zalejcie 1l bulionu, dodajcie ziemniaki i 1 łyżeczkę soli. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście przez 15 min, do chwili aż ziemniaki zmiękną. Zupę zdejmijcie z ognia i odstawcie żeby nieco ostygła. Zmiksujcie blenderem, dodajcie musztardę i ser i wstawcie zupę na nieduży ogień, rozrzedźcie pozostałym bulionem. Podawajcie z pokruszonym serem i posypaną papryką. Smacznego!





7 komentarzy: