Ciąg dalszy wertowania kartek naszej nowej księgi z zupami...
Składniki:
- 1 duży por, pokrojony w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w plastry
- 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w cząstki
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 90 g pokruszonego sera pleśniowego, plus do dekoracji
- 1,2 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- oliwa
- sól
- słodka papryka do dekoracji
Na patelni rozpuśćcie masło, dolejcie kapkę oliwy, żeby się nie spaliło i wrzućcie pora i cebulę, smażcie ok. 15 min, aż warzywa zmiękną. Zalejcie 1l bulionu, dodajcie ziemniaki i 1 łyżeczkę soli. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście przez 15 min, do chwili aż ziemniaki zmiękną. Zupę zdejmijcie z ognia i odstawcie żeby nieco ostygła. Zmiksujcie blenderem, dodajcie musztardę i ser i wstawcie zupę na nieduży ogień, rozrzedźcie pozostałym bulionem. Podawajcie z pokruszonym serem i posypaną papryką. Smacznego!
piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńdziękujemy! :)
Usuńzdjęcia jak zdjęcia, zupa jaka pyszna!
OdpowiedzUsuńPrawda? :) Nam też przypadła do gustu!
UsuńDobrze też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupka! Dziękuję za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowała :) Pozdrawiamy!
Usuń