środa, 30 stycznia 2013

pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi


Świetne do makaronów, naleśników czy bagietki...

Składniki:


  • 150-200 g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Wrzućcie wszystko do malaksera, zmiksujcie, dolewając powoli oliwę. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Przyciąga mnie wszystko co zielone, a takie miksy z zielonych liściastych warzyw , to coś co w róznych wariacjach wyokorzystuję. Ciekawa opcja zamiany tradycyjnie dodawanej do pesto bazylii na szpinak i orzeszków pinii na orzechy włoskie. Bardzo jestem ciekwa na ile inaczej smakuje od tradycyjnego pesto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byliśmy bardzo miło zaskoczeni smakiem :) Orzech włoski tak naprawdę tworzy to pesto:) Na razie wykorzystaliśmy je do naleśników i pieczywa, niebawem spróbujemy z makaronem. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się! Szpinakowego jeszcze nie jadłam, muszę to nadrobić :) świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszne, polecamy! Dziękujemy i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbuję,ale o tej porze z mrożonym;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świeży szpinak, typu "baby" kupujemy w Biedronce i Tesco, pakowany w workach foliowych. Tylko świeży nadaje się do przygotowania tego pesto. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. czytając ten wpis dzisiaj chwile po opublikowaniu już wiedziałam co będę miała na obiad :) i to był strzał w 10!
    Zrobiłam trochę po swojemu (zapomniało mi się czosnku i inne proporcje)ale też wyszło PYSZNE! najpierw zjedzone z penne, a na kolacje jako smarowideło do bułki, a na to małe szparagi (ze słoika), dodatkowy parmezan i pomidorki koktailowe - polecam!

    świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
  8. alez to pyszne mmmmmmmammamija :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też zaliczamy się do fanów tego pesto, co zjemy, to uzupełniamy nowym :)

      Usuń