Dostaliśmy niedawno pyszną i pachnącą paczkę serów.
Z kartonu uśmiechały się do nas: Gouda Przemkowska, Owcza Frontiera Blue oraz Mazuriano.
O tych i innych cudownych serach możecie przeczytać tu: www.serypolskie.pl, tu też możecie je zamówić.
Doborem serów zajmuje się sam Gieno, znany Wam zapewne z programu kulinarnego "Przez dziurkę od sera".
Natomiast wina do tych smakołyków wybiera Marek Kondrat, którego przedstawiać nie musimy :)
Postanowiliśmy wykorzystać nasze sery w jednym przepisie, tak powstał pomysł sufletu serowego.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 4 białka, ubite ze szczyptą soli
- 1 szklanka mieszanki 3 serów, startych na drobnej tarce (dajcie swoje ulubione, my daliśmy wspomnianą wcześniej goudę, frontierę blue oraz mazuriano)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Rozgrzejcie piekarnik do temp. 220'C. 6 kokilek wysmarujcie masłem. W garnku rozpuśćcie masło, dosypcie mąkę, stale mieszając, ok. 2 min. Cienkim strumieniem dolewajcie mleko, wymieszajcie tak, żeby nie było żadnych grudek. Przelejcie masę do miski. Dodajcie żółtka, wymieszajcie na gładką masę. Dorzućcie ser, wymieszajcie, popieprzcie i posólcie, dodajcie gałkę, pamiętajcie, że same sery są dość słone. Powoli i delikatnie dodajcie ubite białka, wymieszajcie, zostawiając w masie jak najwięcej powietrza. Napełnijcie nią kokilki, do 2/3 wysokości i pieczcie 15 min, aż zaczną brązowieć. Podawajcie natychmiast. Smacznego!
zgłodniałam znowu:)
OdpowiedzUsuńSuflet sufletem,ale ten niebieski ramekin jest cudny!
OdpowiedzUsuńCzy jest gdzieś ich źródło?
Przy okazji fajna informacja o polskich serach,już tam kiedyś byłam jednak zapomniałam o nich i teraz cieszę się,że znowu się znalazły:).
Kokilki zakupiliśmy w sklepie sieci DUKA :)
UsuńSery znajome :) Zjadłabym taki suflet, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńZachęcamy zatem do zrobienia! Sery...pycha! :)
UsuńMmm, świetny. A do sufletu sałatka, jakieś dodatki? :)
OdpowiedzUsuńRaczej nie, suflet to przystawka :)
UsuńAleż to musiało smakować...
OdpowiedzUsuńbaaardzo! polecamy!
UsuńCzy mona zastapic make (jesli tk to czym) lub pominac?
OdpowiedzUsuńMąkę pszenną można zastąpić mąką ryżową lub z ciecierzycy.
Usuń