Delikatne mięso z udzików razem z sezamem, sosem sojowym i imbirem smakuje naprawdę dobrze!
Składniki:
- 6-8 udzików z kurczaka
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos/marynata:
- 1/4 szklanki sosu sojowego, jeśli ciemny, dajcie mniej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu/marynaty.
Mięso umyjcie, osuszcie i zalejcie 2-3 łyżkami gotowej marynaty. Odstawcie do lodówki na 15-20 min.
Bułkę tartą wymieszajcie z nasionami sezamu, rozgrzejcie na patelni 1-2 cm oleju. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, obtoczcie mięso w bułce i sezamie, zacznijcie smażyć, ok. 2-3 min z każdej strony. Usmażone kawałki układajcie na metalową kratkę, żeby obciekły. Podawajcie z ryżem i sosem sojowo-imbirowym. Smacznego!
uwielbiam takie klimaty. pychotka!
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy tego połączyć ze smakiem imbiru, brzmi kusząco:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)