Krewetki, skorupiaki bogate w białko...lubimy, bardzo.
Przepis podajemy w 2 wersjach, ostrej i łagodnej.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 200 ml mleka kokosowego
- 250 g krewetek, obgotowanych
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 płaskie łyżeczki curry (wersja łagodna)
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry (wersja ostra)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- kolendra do posypania
- sok z limonki, do skropienia
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Do głębokiej patelni wlejcie mleko kokosowe, doprowadźcie do wrzenia, dodajcie curry ( w wersji łagodnej), lub pastę curry (w wersji ostrej), dobrze wymieszajcie i gotujcie ok 5-7 min na średnim ogniu.
Dodajcie sól i cukier. Wrzućcie krewetki i pomidory. Gotujcie jeszcze 5 min. Odcedźcie makaron i dodajcie go do sosu, dobrze wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, skropcie sokiem z limonki i posypcie kolendrą. Smacznego!
Pięknie wygląda :) To danie w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńnam smakowało baaardzo! polecamy i pozdrawiamy :)
Usuńprzeglądałam Waszą stronę i to jest przepis, od którego zaczęłam...teraz jestem pewna, że tylko na nim nie poprzestane:) danie swietnie wyglada, jeszcze lepiej smakuje, a co najważniejsze szybko powstaje:)
OdpowiedzUsuńGratuluje
Ola
Dziękujemy pięknie za miłe słowa, witamy u nas i zapraszamy do poszukiwania swoich smaków :) Pozdrawiamy serdecznie!
UsuńPyszne i bardzo szybkie danie do wykonania.
OdpowiedzUsuń