Jesteśmy wielbicielami żyjątek morskich, chyba najbardziej lubimy właśnie krewetki.
Najczęściej dodajemy je do makaronu. Tym razem upiekliśmy je w plackach. Smakują wybornie!
Składniki:
placki:
- 500 g obgotowanych krewetek
- 1-2 cukinie, obrane, starte na grubej tarce
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- pieprz
- olej
sos:
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki białego octu winnego
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- chili (opcjonalnie)
Wymieszajcie blenderem w misce: mąki, wodę, jajko, sos rybny, czosnek i pieprz. Ma powstać gładka masa. Dodajcie do niej startą cukinię i krewetki, wymieszajcie łyżką.
Na patelni rozgrzejcie sporo oleju, nakładajcie łyżką porcję krewetki wraz z sosem. Smażcie po ok. 2 min z każdej strony. Placki wykładajcie na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Wymieszajcie ze sobą składniki sosu. Smacznego!
Mówię tym plackom zdecydowane TAK. To coś w sam raz dla mnie. Z pewnością je wypróbuję, bo wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuńPolecamy, były pyszne! Wchodzą do naszego stałego menu :)
UsuńWyglądają przepysznie,bardzo jestem ciekawa smaku, chyba będę musiała przyrządzić podobne :)
OdpowiedzUsuńPS. Piękne Wasze zdjęcie profilowe!
Nie mialam maki kukurydzianej,wiec uzylam make z ciecierzycy. tak czy siak, placuszki sa przepyszne!
OdpowiedzUsuń