piątek, 15 lutego 2013

placki z cukinii z krewetkami


Jesteśmy wielbicielami żyjątek morskich, chyba najbardziej lubimy właśnie krewetki.
Najczęściej dodajemy je do makaronu. Tym razem upiekliśmy je w plackach. Smakują wybornie!

Składniki:

placki:

  • 500 g obgotowanych krewetek
  • 1-2 cukinie, obrane, starte na grubej tarce
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • pieprz
  • olej


sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • chili (opcjonalnie)




Wymieszajcie blenderem w misce: mąki, wodę, jajko, sos rybny, czosnek i pieprz. Ma powstać gładka masa. Dodajcie do niej startą cukinię i krewetki, wymieszajcie łyżką. 
Na patelni rozgrzejcie sporo oleju, nakładajcie łyżką porcję krewetki wraz z sosem. Smażcie po ok. 2 min z każdej strony. Placki wykładajcie na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Wymieszajcie ze sobą składniki sosu. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Mówię tym plackom zdecydowane TAK. To coś w sam raz dla mnie. Z pewnością je wypróbuję, bo wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, były pyszne! Wchodzą do naszego stałego menu :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie,bardzo jestem ciekawa smaku, chyba będę musiała przyrządzić podobne :)
    PS. Piękne Wasze zdjęcie profilowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mialam maki kukurydzianej,wiec uzylam make z ciecierzycy. tak czy siak, placuszki sa przepyszne!

    OdpowiedzUsuń