Lubimy zupy pożywne, sycące, gdy po zjedzeniu jednego talerza, nie mamy ochoty na kolejne danie :)
Ta, dzięki kurczakowi, do takich właśnie należy. Kolejna z przepastnej książki z przepisami na zupy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2,5 cm skórki parmezanu i dodatkowe wiórki do posypania
- 1,5 l bulionu drobiowego
- sok z 1 cytryny
- 100 g szpinaku, typu "baby"
- oliwa
- sól, pieprz
Kurczaka wrzućcie do garnka, zalejcie zimną wodą, tak, aby go przykryła. Doprowadźcie do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszcie ogień i duście przez ok. 15 minut, usuwając szumowiny. Mięso odstawcie by ostygło, podzielcie na cząstki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzejcie oliwę, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie przez ok. 5 minut, aż się zeszklą. Dodajcie skórkę parmezanu, wlejcie bulion i sok z cytryny, doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie bez przykrycia ok. 15 minut. Do rondla dodajcie szpinak i kurczaka, mieszajcie, aż szpinak straci sprężystość. Usuńcie skórkę parmezanu, posólcie i popieprzcie. Przed podaniem posypcie startym parmezanem. Smacznego!
taką zupę dzisiaj poproszę, na rozgrzanie po przedzieraniu się przez zaspy śnieżne :)
OdpowiedzUsuńTo wracając przez te zaspy, proponujemy wstąpić do sklepu i zrobić odpowiednie zakupy :) Smacznego!
Usuń