piątek, 15 marca 2013

makaron curry z krewetkami i kokosem


Lubimy takie smaki. Jedno z nas nie przepada za ostrymi przyprawami, jeśli też do nich należycie, pomińcie płatki chili, gwarantujemy, że danie nie starci na smaku! :)

Składniki:
  • 250 g makaronu chińskiego
  • 8-10 szt. krewetek
  • 6 szt. paluszków krabowych, przeciętych na pół
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, posiekane w plastry
  • 1 łyżka posiekanej szalotki, jak nie macie, dajcie czerwoną cebulę
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 szklanki kremu kokosowego, z puszki z mlekiem kokosowym
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kolendra do posypania (mieliśmy na stanie pietruszkę)
  • sok z 1 limonki
  • olej


Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlejcie 2 łyżki oleju, wrzućcie rozgniecioną lekko trawę cytrynową i smażcie ok 2 minuty. Dodajcie cebulę, czosnek i imbir, wymieszajcie, smażcie kolejne 2 minuty. Dodajcie krem kokosowy, cukier, curry, kurkumę, sos rybny i wlejcie bulion, wymieszajcie. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Do sosu wrzućcie krewetki, poczekajcie aż się ugotują (zmienią kolor na różowy) i wrzućcie paluszki krabowe. Odczekajcie 1 minutę i zdejmijcie sos z ognia. Wyjmijcie z sosu trawę cytrynową, jest zbyt twarda, żeby ją jeść. Wymieszajcie sos z makaronem, posypcie płatkami chili, kolendrą, wyłóżcie jajko i skropcie wszystko sokiem z limonki. Smacznego! 




2 komentarze: