Lubimy takie smaki. Jedno z nas nie przepada za ostrymi przyprawami, jeśli też do nich należycie, pomińcie płatki chili, gwarantujemy, że danie nie starci na smaku! :)
Składniki:
- 250 g makaronu chińskiego
- 8-10 szt. krewetek
- 6 szt. paluszków krabowych, przeciętych na pół
- 1 jajko, ugotowane na twardo
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 3 ząbki czosnku, posiekane w plastry
- 1 łyżka posiekanej szalotki, jak nie macie, dajcie czerwoną cebulę
- 2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 szklanki kremu kokosowego, z puszki z mlekiem kokosowym
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- kolendra do posypania (mieliśmy na stanie pietruszkę)
- sok z 1 limonki
- olej
Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlejcie 2 łyżki oleju, wrzućcie rozgniecioną lekko trawę cytrynową i smażcie ok 2 minuty. Dodajcie cebulę, czosnek i imbir, wymieszajcie, smażcie kolejne 2 minuty. Dodajcie krem kokosowy, cukier, curry, kurkumę, sos rybny i wlejcie bulion, wymieszajcie. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Do sosu wrzućcie krewetki, poczekajcie aż się ugotują (zmienią kolor na różowy) i wrzućcie paluszki krabowe. Odczekajcie 1 minutę i zdejmijcie sos z ognia. Wyjmijcie z sosu trawę cytrynową, jest zbyt twarda, żeby ją jeść. Wymieszajcie sos z makaronem, posypcie płatkami chili, kolendrą, wyłóżcie jajko i skropcie wszystko sokiem z limonki. Smacznego!
Ja akurat przepadam, wiec zadnego pomijania nie przewiduje :) Tez bardzo lubie takie dania.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń