czwartek, 21 marca 2013

pascha


Dla tych z korzeniami z kresów wschodnich, potrawa wielkanocna, obowiązkowa.
Są dwa sposoby przyrządzania paschy, na ciepło, z mleka kwaśnego lub słodkiego, lub na zimno, z twarogu. Przedstawimy Wam dziś tę drugą wersję, wg przepisu Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ancora w Krakowie.
Głównego bohatera paschy, czyli twaróg, otrzymaliśmy ze sklepu serypolskie.pl Ser od Pana Pilcha jest wyśmienity! Maślany, słodko-kwaśny, rozpływa się w ustach...Jedno z nas nie jest fanem twarogu, ale ten zajadało ze smakiem i prosiło o jeszcze! :) Jak to napisał sam Gieno Mientkiewicz: twaróg od Pilcha prawdziwie uzależnia! Sprawdźcie, polecamy.

Składniki:

  • 3/4 tłustego twarogu (użyliśmy twarogu od Pana Pilcha)
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml śmietanki 36%
  • skórka z 1/2 pomarańczy, drobno pokrojona
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 40 g płatków migdałowych, uprażonych
  • 50 g orzechów włoskich, uprażonych
  • 50 g pistacji, uprażonych,
  • 6 żółtek
  • 350 g cukru pudru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • bakalie do dekoracji (użyliśmy kandyzowaną skórkę pomarańczową)


Zmiksujcie twaróg na gładką masę. Laskę wanilii rozetnijcie wzdłuż i zagotujcie w śmietance, odstawcie do wystygnięcia. Wanilię wyjmijcie i odłóżcie, a do śmietanki dodajcie posiekaną skórkę z pomarańczy, żurawinę i rodzynki. Ponownie zagotujcie i odstawcie do wystygnięcia. Żółtka ubijcie z cukrem na puszystą masę, dodajcie wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijając dodajcie zmiksowany twaróg i kawałki masła. Delikatnie wymieszajcie drewnianą łyżką masę twarogową, uprażone bakalie oraz śmietankę. Nałóżcie masę na sitko wyścielone gęstą gazą. Zawiążcie jej końce i obciążcie talerzykiem, na którym stawiamy np. naczynie z wodą, my użyliśmy moździerza :) Sitko z masą umieszczacie na naczyniu o podobnej wielkości, odstawcie do lodówki na minimum 48 godzin. W tym czasie masa powinna dobrze się odsączyć. Odwińcie z gazy, odwróćcie i wyłóżcie na talerz. Udekorujcie bakaliami. Smacznego i wesołego Alleluja! 



12 komentarzy:

  1. Ale piękna pascha!
    Cudna wręcz!
    To są dobre powody aby przyspieszyć Święta Wielkanocne.
    I kto by pomyślał, że mój przyjaciel Adam chowa taki przepis.
    Bardzo Wam dziękuję, za wydobycie go na wierzch.
    Szczecin to potrafi :)
    Pzdr/Brzucho vel Gieno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa! Informujemy uprzejmie, że Pański przyjaciel niczego nie chowa :) Podzielił się tym przepisem na łamach miesięcznika "Kuchnia" w kwietniu 2011 roku :) Serdecznie pozdrawiamy z czarodziejskiego Szczecina!

      Usuń
  2. pięknie Ci wyszła, jakoś nigdy nie robiłam paschy ale chyba się skuszę w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też była nasza pierwsza :) Wyszła rewelacyjnie, polecamy i pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. i bajecznie smakowała :) dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Świetny przepis - po prosty trzeba spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie próbowałam robić paschy, ale Wasza wygląda tak niesamowicie apetycznie, że musze się skusić i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, to też była nasza pierwsza :) Wyszła naprawdę smaczna! :) Pozdrawiamy i Wesołego Alleluja życzymy!

      Usuń