Lubimy roladki...mięso, dodatki, wszystko razem ładnie wygląda, smaki świetnie się mieszają i uzupełniają...pycha!
Do naszych roladek przygotowaliśmy prostą surówkę z cukinii.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka, rozbite tłuczkiem
- 200 g świeżego szpinaku, typu baby
- 25 g sera pleśniowego
- 20 g rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
surówka:
- 1 cukinia, pokrojona mandoliną do obierania warzyw w cienkie plastry
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Piersi przyprawcie solą i pieprzem, odstawcie. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu wrzućcie szpinak, dodajcie czosnek, sól, pieprz, czekajcie aż zmniejszy swoją objętość, odstawcie. Na piersi z kurczaka wyłóżcie szpinak, pokruszcie ser pleśniowy i posypcie orzechami. Zwińcie wszystko, posypcie solą i pieprzem oraz skropcie oliwą. Smażcie na rozgrzanej oliwie, po 5-7 minut z każdej strony. Plastry cukinii skropcie oliwą, sokiem z cytryny, przyprawcie solą i pieprzem. Roladki możecie podawać w całości, lub pokrojone w plastry. Smacznego!
Lubię takie roladki, cudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy!
Usuńuwielbiam takie roladki ;d
OdpowiedzUsuńMy też :)
Usuńpyszne roladki, łatwe do zrobienia i wyglądające efektownie :)
OdpowiedzUsuńtak właśnie ;) dzięki!
Usuńrobiliśmy ostatnio, dodałam do farszu jeszcze suszone pomidory, a calość doprawiłam ziołami prowansalskimi, smakowało super! Es
OdpowiedzUsuńWszystko z suszonymi pomidorami jest super ;)
Usuńcukinia na surowo?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńczy roladki można usmażyć na patelni grilowej?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej! :)
Usuńte piersi nie wygladaja na posypane tylko sola i pieprzem, przepis malo dokladny :(
OdpowiedzUsuńA jednak...to tylko sól i pieprz.
Usuńjak długo podsmażać szpinak? Czy może być mrożony?
OdpowiedzUsuńTak, jak jest napisane w przepisie, aż szpinak straci swoją objętość. Nie podajemy czasu, bo można użyć szpinaku typu "baby", który usmaży się szybciej, ma mniejsze liście i jest delikatniejszy, typowy szpinak o dużych liściach będzie tracił swą objętość dłużej. Można użyć spokojnie szpinaku mrożonego, tego liściastego.
UsuńJaki rodzaj sera pleśniowego dodać do roladek?
OdpowiedzUsuńMoże być typowy Lazur, gorgonzola też się nadaje :)
UsuńA czy warto spróbować z camembertem?
OdpowiedzUsuńMyślimy sobie, że będzie to równie pyszne, proszę spróbować i dać znać jak wyszło! :)
UsuńWyglądają pysznie, muszę je zrobić
OdpowiedzUsuńPolecamy! :)
UsuńSerów pleśniowych nie znoszę. Co można doda zamiast?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować z cheddarem :)
Usuńmożna także dodać fete:)
UsuńDobry pomysł! :)
UsuńA mnie ciekawi, w jaki sposób zostały zawinięte te roladki, że wyglądają tak kusząco i nie rozpadły się w trakcie smażenia?
OdpowiedzUsuńWażne, żeby piersi były dość duże i nie rozbite za mocno. Niczym ich nie spinaliśmy. Smażyliśmy obracając na każdą z 4 stron (razem z bokami). Powodzenia! :)
Usuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, smakowały równie dobrze! :)
Usuń