środa, 6 marca 2013

roladki z kurczaka ze szpinakiem, orzechami i serem pleśniowym


Lubimy roladki...mięso, dodatki, wszystko razem ładnie wygląda, smaki świetnie się mieszają i uzupełniają...pycha!
Do naszych roladek przygotowaliśmy prostą surówkę z cukinii.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka, rozbite tłuczkiem
  • 200 g świeżego szpinaku, typu baby
  • 25 g sera pleśniowego
  • 20 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


surówka:

  • 1 cukinia, pokrojona mandoliną do obierania warzyw w cienkie plastry
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz


Piersi przyprawcie solą i pieprzem, odstawcie. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu wrzućcie szpinak, dodajcie czosnek, sól, pieprz, czekajcie aż zmniejszy swoją objętość, odstawcie. Na piersi z kurczaka wyłóżcie szpinak, pokruszcie ser pleśniowy i posypcie orzechami. Zwińcie wszystko, posypcie solą i pieprzem oraz skropcie oliwą. Smażcie na rozgrzanej oliwie, po 5-7 minut z każdej strony. Plastry cukinii skropcie oliwą, sokiem z cytryny, przyprawcie solą i pieprzem. Roladki możecie podawać w całości, lub pokrojone w plastry. Smacznego!



30 komentarzy:

  1. Lubię takie roladki, cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie roladki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne roladki, łatwe do zrobienia i wyglądające efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiliśmy ostatnio, dodałam do farszu jeszcze suszone pomidory, a calość doprawiłam ziołami prowansalskimi, smakowało super! Es

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinia na surowo?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy roladki można usmażyć na patelni grilowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. te piersi nie wygladaja na posypane tylko sola i pieprzem, przepis malo dokladny :(

    OdpowiedzUsuń
  8. jak długo podsmażać szpinak? Czy może być mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak jest napisane w przepisie, aż szpinak straci swoją objętość. Nie podajemy czasu, bo można użyć szpinaku typu "baby", który usmaży się szybciej, ma mniejsze liście i jest delikatniejszy, typowy szpinak o dużych liściach będzie tracił swą objętość dłużej. Można użyć spokojnie szpinaku mrożonego, tego liściastego.

      Usuń
  9. Jaki rodzaj sera pleśniowego dodać do roladek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być typowy Lazur, gorgonzola też się nadaje :)

      Usuń
  10. A czy warto spróbować z camembertem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślimy sobie, że będzie to równie pyszne, proszę spróbować i dać znać jak wyszło! :)

      Usuń
  11. Wyglądają pysznie, muszę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  12. Serów pleśniowych nie znoszę. Co można doda zamiast?

    OdpowiedzUsuń
  13. A mnie ciekawi, w jaki sposób zostały zawinięte te roladki, że wyglądają tak kusząco i nie rozpadły się w trakcie smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne, żeby piersi były dość duże i nie rozbite za mocno. Niczym ich nie spinaliśmy. Smażyliśmy obracając na każdą z 4 stron (razem z bokami). Powodzenia! :)

      Usuń