piątek, 1 marca 2013

ryba zapiekana w sosie pomidorowym z oliwkami


Szybko, smacznie i zdrowo...to lubimy!

Składniki:

  • 2-3 filety białej ryby, użyliśmy mintaja
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania




Filety oprószcie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i chwilę podsmażcie. Dodajcie czosnek i paprykę, wymieszajcie i smażcie ok 5 min na średnim ogniu. Dodajcie pomidory, gotujcie ok 15 minut, aż sos się lekko zredukuje. Dolejcie wino, zwiększcie ogień, czekajcie aż odparuje. Dodajcie estragon, posólcie i popieprzcie. Do naczynia żaroodpornego przelejcie sos, poukładajcie na nim filety ryby, wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 10 minut. Po wyjęciu posypcie pietruszką. Zapiekanka dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Proste, dobre i ladne - no bo jak inaczej skoro na czerwonym tle te urocze czarne oliwki. Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno rybki nie jadłam, ewentualnie śledziki

    OdpowiedzUsuń
  3. cześć - czy tylko sos wcześniej przygotowujemy a rybę dajemy surową do piekarnika-dobrze zrozumiałam? :) pozdrawiam. aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie, sos wcześniej, ryba surowa. Jeśli filet będzie wyjątkowo gruby, potrzymaj zapiekankę chwilę dłużej w piekarniku. Smacznego! Pozdrawiamy:)

      Usuń
  4. dzięki za błyskawiczną odp:) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń