Krótko. Ten sernik jest wypasem.
Składniki:
- 300 g sera Ricotta
- 150 g twarogu śmietankowego
- 3 jajka
- szklanka i ćwierć cukru
- skórka z dwóch cytryn
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g herbatników
- łyżeczka skórki cytrynowej
- 80 g miękkiego masła
Zacznijcie od utarcia jajek z cukrem. Następnie wymieszajcie na gładką masę ricottę z twarogiem. Dodajcie skórkę, wanilię, lekko ubitą śmietanę i dobrze wszystko wymieszajcie. Masę serową zmiksujcie z utartymi jajkami. Odstawcie na godzinę do lodówki.
Herbatniki wrzućcie do miski miksera i miksujcie ze skórką i masłem aż powstanie piaskowa masa.
Przełóżcie masę do tortownicy, uklepcie używając szklanki.
Podpieczcie przez 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Do piekarnika wstawcie naczynie żaroodporne wypełnione odrobiną wody.
Schłodzoną masę serową przełóżcie na tortownicę i pieczcie przez 45 minut w 180 stopniach.
Odstawcie do wystudzenia. Włóżcie przynajmniej na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje jak spędzi w lodówce noc.
Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
Lubie serniki z ricotta, sa takie delikatne w smaku... Piekny kolor!
OdpowiedzUsuńWkrótce będziemy robić nasz trzeci, jest pyszny! :) Pozdrawiamy!
UsuńMusze w końcu zrobić sernik z ricotty :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :) Polecamy i pozdrawiamy!
UsuńI jak wypas wygląda,zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpyszny musi być, wygląda na puszysty:)
OdpowiedzUsuńMusi! :) Pozdrawiamy!
UsuńPrawda? ;) A jak smakuje!
OdpowiedzUsuńSuper blog, zapisuję w ulubionych :) Chyba się skuszę na przyrządzenie takiego sernika na święta, mam tylko techniczne pytanie (jestem zupełnie zielony w kwestii wypieków): to naczynie z wodą ma przebywać w piekarniku gdzieś obok tortownicy z pieczonym ciastem tak? I ile tej wody dokładnie i co zrobić jak wyparuje - dolać, wyjąć naczynie?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam!
Witamy serdecznie, bardzo nam miło :) Naczynie z wodą najlepiej ustawić piętro niżej, my użyliśmy do tego patelni żaroodpornej o średnicy 28 cm, wypełniliśmy ją wodą do połowy. Spokojnie jej starczy, nie wyparuje cała. Życzymy powodzenia i smacznego! :) Pozdrawiamy!
Usuńps. A z ciekawości możemy zapytać jak Pan do nas trafił? :)
Dziękuję za szybką odpowiedź, zobaczymy co uda się upiec :) A trafiłem tutaj przez facebooka i profil śledziożercy - jest tam umieszczony Wasz przepis.
OdpowiedzUsuńA! Czyli połączyły nas śledzie ;) Tym bardziej nam miło:)
UsuńPoproszę o wytłumaczenie czym różni się skórka z dwóch cytryn od łyżeczki skórki cytrynowej i jak to się ma w przepisie
OdpowiedzUsuńPozdrawia Sąsiad
Sąsiedzie drogi, bijemy się w pierś, trochę wprowadziliśmy zamęt z tą skórką :) Zetrzyj skórkę z 2 cytryn i z niej wydziel 1 łyżeczkę, którą dodaj do biszkoptów, reszta leci do ricotty. Smacznego i pozdrawiamy! :)
UsuńZrobiłam, dobry, ale kolejnym razem dodam mniej cukru.
OdpowiedzUsuń