Szybkie jedzenie kojarzy się większości z nas z czymś niezdrowym, bogatym w kalorie.
To danie jest tego zaprzeczeniem :) Nie dość, że szybko, to zdrowo i według nas, smacznie!
Składniki: (6 porcji)
- 6 szt. papieru ryżowego
- 1-2 awokado, obrane, pokrojone w paski
- 1-2 marchewki, obrane i posiekane w słupki
- garść rukoli
- 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 1 ogórek, obrany i pokrojony w słupki
sos:
- sok 1 cytryny
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łyżki posiekane natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka sosu chili (opcjonalnie)
Wlejcie 2 cm ciepłej wody na dużą patelnię. Zamoczcie całkowicie 1 papier ryżowy, szybko wyciągnijcie, wyłóżcie na talerz. Na środku układajcie po kolei rukolę, marchew, ogórka, awokado i makaron. Zawińcie najpierw boki, potem wzdłuż, tworząc rulonik. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu, dodawajcie je sukcesywnie, cały czas próbując. Sos powinien być bardzo wyrazisty. Sajgonki również dobrze smakują po prostu z sosem sojowym. Smacznego!
Pięknie wyglądają :) Samo zdrowie :D
OdpowiedzUsuńI smakują dobrze :)
UsuńPięknie wyglądają. Muszę koniecznie spróbować tego przepisu !!!
OdpowiedzUsuńPolecamy! :)
UsuńPieknie i smakowicie sie prezentują :-)
OdpowiedzUsuńProsze o zdjęcie modyfikacji obrazkowej bo nigdy nie napisze tego komentarza tak durne sa te obrazki, czy sama moderacja nie wystarczy?
Dorota
pycha:) świetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuń