poniedziałek, 4 marca 2013

żurawinowe fettuccine z sosem pomidorowym i krewetkami


Lubimy kwaskowate dania, to, dzięki żurawinie, do nich należy.

Składniki:
  • 250 g obgotowanych krewetek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki masła
makaron:
  • 250 g makaronu fettuccine, lub innego, jak lubicie
  • 2 l soku żurawinowego
  • sól
sos pomidorowy:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • szczypta oregano, gałki muszkatołowej, bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz
Doprawcie krewetki, odstawcie na 15 minut. Zagotujcie sok żurawinowy, posólcie go i ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Zostawcie 1/2 szklanki wody z gotowania na później. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią szalotkę i czosnek, smażcie chwilę, aż zmiękną. Dodajcie pieczarki, wymieszajcie i dodajcie masło. Dolejcie wino i gotujcie ok. 10 minut. Dodajcie śmietanę i przecier pomidorowy. Jeśli sos jest za gęsty, możecie go teraz podlać wodą z gotowania makaronu. Dodajcie przyprawy i liść laurowy, gotujcie 15 minut. Na małej patelni rozgrzejcie masło i usmażcie na nim krewetki, 2 minuty z każdej strony. Do sosu dodajcie parmezan oraz sól i pieprz, jeśli potrzeba. Na talerze wyłóżcie makaron, polejcie go sosem, na wierzch wyłóżcie krewetki. Wszystko posypcie natką pietruszki. Smacznego!



2 komentarze: