żurawinowe fettuccine z sosem pomidorowym i krewetkami
Lubimy kwaskowate dania, to, dzięki żurawinie, do nich należy.
Składniki:
- 250 g obgotowanych krewetek
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki masła
makaron:
- 250 g makaronu fettuccine, lub innego, jak lubicie
- 2 l soku żurawinowego
- sól
sos pomidorowy:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szalotka, posiekana
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki parmezanu
- szczypta oregano, gałki muszkatołowej, bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól, pieprz
Doprawcie krewetki, odstawcie na 15 minut. Zagotujcie sok żurawinowy, posólcie go i ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Zostawcie 1/2 szklanki wody z gotowania na później. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią szalotkę i czosnek, smażcie chwilę, aż zmiękną. Dodajcie pieczarki, wymieszajcie i dodajcie masło. Dolejcie wino i gotujcie ok. 10 minut. Dodajcie śmietanę i przecier pomidorowy. Jeśli sos jest za gęsty, możecie go teraz podlać wodą z gotowania makaronu. Dodajcie przyprawy i liść laurowy, gotujcie 15 minut. Na małej patelni rozgrzejcie masło i usmażcie na nim krewetki, 2 minuty z każdej strony. Do sosu dodajcie parmezan oraz sól i pieprz, jeśli potrzeba. Na talerze wyłóżcie makaron, polejcie go sosem, na wierzch wyłóżcie krewetki. Wszystko posypcie natką pietruszki. Smacznego!
Wyglada rewelacyjnie i az kusi by przygotowac to danie.
OdpowiedzUsuńTo zachęcamy! ;) Pozdrawiamy!
Usuń