poniedziałek, 15 kwietnia 2013

chicken curry ojca Grzegorza




Przepis jak nazwa wskazuje otrzymaliśmy od taty. Teraz z Justyną testujemy go u nas w domu. 

Składniki : 

  • kurczak ok. 1,5kg 
  • winne jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki, 
  • czubata łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu
  • garść rodzynek
  • pieprz
  • sól, 
  • szczypiorek,
  • włoszczyzna - bez kapusty
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego


Kurczaka ugotujcie razem z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim (cześć wywaru będzie potrzebna do sosu, reszta nadaje się na zupę).Jak będzie  ugotowany (ok. 45 minut), obierzcie ze skóry, pozbądźcie się kości i podzielcie na nieduże kawałki. Jabłko obierzcie, pokrójcie na cienkie paski, wrzućcie do garnka i obgotujcie. Cebulę i czosnek podsmażcie. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajcie 3 łyżki masła i 3 łyżki mąki (wymieszajcie), zróbcie coś na zasadzie zasmażki, do której dolejcie wywar z kurzych nóg. Uważajcie żeby nie przypalić zasmażki. Wywar do zasmażki dolewajcie powoli, idealna konsystencja to taka, która przypomina ciasto na naleśniki. Do sosu dodajcie jabłka, mięso, rodzynki, kumin, kardamon, cynamon, curry, pastę curry, sól i pieprz. Całość chwilę gotujcie. Podajcie z ryżem, posypcie szczypiorkiem albo świeżą kolendrą. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Chicken curry to moja jedna z ulubionych potraw kuchni indyjskiej :) Nowoczesne kuchnie np. fusion z dziwnymi dodatkami do mnie nie przemawiaja. Wole klasyczne danie z mozliwymi zmianami skladnikow ;] te chicken curry wyglada na tyle smacznie ze sama az bym sobie je zrobila :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się i zachęcamy do spróbowania :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. A jabłko obgotować osobno? Wv wodzie, czy bulionie? Zdobyłem kumin i kardamon i będę pichcił;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrane i pokrojone jabłko wrzucamy do garnka. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy często mieszając żeby się nie przypaliły. Można dodać łyżkę wody.Innymi słowym prażymy jabłko.
      Smacznego!

      Usuń