sobota, 27 kwietnia 2013

chlebek bananowy z orzechami


Postanowiliśmy go w końcu upiec...bananowy chleb. Dodaliśmy trochę orzechów, żeby złamać smaki.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany, wyciśnięte praską do ziemniaków
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, lekko pokruszonych


W dużej misce połączcie ze sobą banany, masło, cukier, jajko, wanilię, wymieszajcie drewnianą łyżką. Dodajcie sodę i sól. W dużej misce połączcie ze sobą banany, masło, cukier, jajko, wanilię, wymieszajcie drewnianą łyżką. Dodajcie sodę i sól. Następnie dosypcie mąkę, wymieszajcie łyżką. Wrzućcie orzechy, wymieszajcie.
Keksówkę wysmarujcie masłem, następnie wyłóżcie paskiem papieru do pieczenia, który też posmarujcie masłem. Wyłóżcie masę. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180’C i pieczcie przez 1 godzinę.

Na deser po deserze polecamy filiżankę Waszej ulubionej kawy. My ostatnio rozsmakowaliśmy się w Espresso La Bomba od Johan & Nyström. Domieszka robusty powoduje, że otrzymujemy bombowe uderzenie kofeiny . W smaku przyjemna goryczka z nutą kakaową. Rewelacja. Kawę znajdziecie w sklepie coffeedesk.pl Smacznego!



5 komentarzy:

  1. cudne, minimalistyczne zdjęcia.
    ach! poczęstuję się kawałeczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia czarujące, w prostocie urok :)
    No i bohater na zdjęciu niczego sobie, smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa :) Bohater zniknął z talerza w tempie dość szybkim :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. dziękujemy za dołączenie do naszego konkursu!Pozdrawiamy i życzymy powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń