Dania typu mieszaj i smaż, są idealne dla wszystkich zabieganych, dla których doba jest wciąż za krótka :)
Składniki:
- 8-10 krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 180 g pokrojonego w kostkę ananasa
- 100 g fasoli płaskostrąkowej (mrożonej)
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- garść uprażonego sezamu
- 100 g kiełków (użyliśmy mieszanki fasoli Mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sambal oelek, sriracha, tyle ile lubicie (opcjonalnie)
Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Wrzućcie cebulę i paprykę, smażcie ok. 1-2 minuty. Dodajcie krewetki, smażcie aż zmienią kolor na różowy. Dodajcie ananasa, fasolę i szczypiorek. Smażcie ok. 1 minutę. Dodajcie imbir, sos sojowy, pieprz i sambal oelek (jeśli używacie). Wymieszajcie wszystko, niech smaki się przenikną. Na koniec wrzućcie na chwilę kiełki, wymieszajcie. Podawajcie posypane uprażonym sezamem. Smacznego!
Dania stir-fry często pojawiają się w mojej kuchni - to rzeczywiście szybkie dania, idealne przy braku czasu. Te krewetki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem! :) Pozdrawiamy!
Usuńciekaweeeee z ananasem krewetek jeszcze ni próbowałam i już załuje :)
OdpowiedzUsuńNic straconego :) Do dzieła!
UsuńChętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl