środa, 3 kwietnia 2013

krewetki z warzywami i ananasem stir fry


Dania typu mieszaj i smaż, są idealne dla wszystkich zabieganych, dla których doba jest wciąż za krótka :)

Składniki:

  • 8-10 krewetek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 180 g pokrojonego w kostkę ananasa
  • 100 g fasoli płaskostrąkowej (mrożonej)
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • garść uprażonego sezamu
  • 100 g kiełków (użyliśmy mieszanki fasoli Mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sambal oelek, sriracha, tyle ile lubicie (opcjonalnie)




Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Wrzućcie cebulę i paprykę, smażcie ok. 1-2 minuty. Dodajcie krewetki, smażcie aż zmienią kolor na różowy. Dodajcie ananasa, fasolę i szczypiorek. Smażcie ok. 1 minutę. Dodajcie imbir, sos sojowy, pieprz i sambal oelek (jeśli używacie). Wymieszajcie wszystko, niech smaki się przenikną. Na koniec wrzućcie na chwilę kiełki, wymieszajcie. Podawajcie posypane uprażonym sezamem. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Dania stir-fry często pojawiają się w mojej kuchni - to rzeczywiście szybkie dania, idealne przy braku czasu. Te krewetki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekaweeeee z ananasem krewetek jeszcze ni próbowałam i już załuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbował :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń