Lubimy pasty. Są świetne jako przystawki, smakują też na śniadanie z dodatkiem pieczywa.
Jeśli nie lubicie sera koziego, zastąpcie go mozzarellą, sprawdziliśmy - pyszne!
Składniki:
- 3-4 obrane, surowe, buraki
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki nasion (dyni, słonecznika, migdałów, orzechów włoskich) - co lubicie, lub posiadacie na stanie
- 3/4 szklanki koziego twarogu, bądź mozzarelli
- pęczek natki pietruszki, posiekany
- pęczek koperku, posiekany
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- sól, pieprz
Do malaksera wrzućcie nasiona z łyżką oliwy, zmiksujcie drobno, wyłóżcie i wymieszajcie z serem. Następnie do miski malaksera wrzućcie buraki, koperek, pietruszkę, resztę oliwy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, jogurt, sól, pieprz, zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie masę z nasion i sera, ponownie zmiksujcie. Smacznego!
Świetne! Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecamy! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Mam tylko jedno pytanie- buraki są surowe czy pieczone/gotowane?
OdpowiedzUsuńSurowe, stąd taki szybki czas przygotowania pasty :)
UsuńNa pewno skorzystam
Usuń