środa, 10 kwietnia 2013

pizza z boczkiem i warzywami




Pizza time!

Składniki:

ciasto:

proporcje tu podane starczają na wypełnienie ciastem dwóch blach o średnicy 30 cm, jedną z porcji możecie śmiało zamrozić,

  • 1/2 kg mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży, 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml letniej wody


farsz:
  • 100-150 g boczku w plastrach
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 papryka zielona, pokrojona w paski
  • 100 g pieczarek, posiekanych w plastry
  • 1 mały por, posiekany (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-4 łyżki przecieru bądź sosu pomidorowego
  • zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, cząber
  • sól


Drożdże i cukier wymieszajcie z wodą i odstawcie na 5 minut. Mąkę wsypcie do miski i dodajcie sól. Gdy drożdże zaczną pracować wlejcie je do miski z mąką. Ciasto wyrabiajcie początkowo w misce, gdy składniki się połączą, wyłóżcie je na kuchenny blat, bądź stolnicę oprószone mąką i dalej zagniatajcie, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Oprószone mąką, przykryjcie folią do żywności i odstawcie na 15 minut, żeby nieco odpoczęło od tego ugniatania. Gdy już wypocznie, podzielcie na 2 części, jedną wrzućcie do zamrażalnika, będzie na później, drugi kawałek rozwałkujcie do wielkości zbliżonej do blachyGotowe ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie cienko przecierem, bądź sosem pomidorowym, posypcie ziołami i solą. Dodajcie wszystkie warzywa, boczek i porwaną na kawałki mozzarellę. Na koniec wrzućcie znów trochę przypraw. Wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 250'C na 8-10 minut. Skropcie oliwą. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. Minam!!! Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryczki dały niesamowity efekt kolorystyczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizze na cienkim cieście. :) Ta wygląda bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też wolimy cienkie ciasto :) Zachęcamy do upieczenia!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Pszenną, najlepiej tą 00, ale spokojnie ta typu 450 też się nada :) Smacznego!

      Usuń