piątek, 5 kwietnia 2013

ryba z ryżem, soczewicą i warzywami


Zdrowie po prostu kapie z tego dania. Mamy nadzieję, że również Wam zasmakuje!

Składniki:
  • 2-3 filety białej ryby (użyliśmy mintaja)
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • sól
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy, ugotowanej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka kolb małej kukurydzy
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
  • 2 łyżki posiekanej natki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
  • oliwa
Rybę posólcie, popieprzcie i oprószcie kurkumą. Odstawcie. Ryż ugotujcie wg przepisu na opakowaniu, dodając do gotowania liść laurowy, goździki i sól. Usmażcie rybę na oliwie, podzielcie na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, imbir i czosnek, smażcie chwilę, dodajcie cukinię, kukurydzę, ugotowaną soczewicę, dodajcie sos sojowy i garam masala, jeśli używacie. Wymieszajcie i smażcie 4-5 minut. Dodajcie ryż (wyjmijcie z niego liść laurowy i goździki), skórkę z cytryny i rybę. Przed podaniem skropcie cytryną i posypcie posiekaną pietruszką bądź kolendrą. Smacznego!




4 komentarze:

  1. normalnie mam wielką ochotę wprosić się do Was na obiad :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zapraszamy jak będziesz w Szczecinie! :) Pozdrawiamy, miłego weekendu!

      Usuń
  2. Przy takich daniach powinni się schować wszyscy, którzy twierdzą, że ryba jest nudna :) Świetna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń