Zielono mi... a raczej nam :)
Świeżego, zielonego groszku doczekać się nie możemy, na razie użyliśmy mrożonego.
Zupa jest delikatna, dzięki skórce cytrynowej lekko kwaśna.
Składniki:
- 450 g zielonego groszku, może być mrożony
- 20 g mięty posiekanej
- 2 szalotki, pokrojone
- 700 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- oliwa do skropienia zupy
Masło rozgrzejcie w rondlu na średnim ogniu, dodajcie szalotkę i smażcie ok. 5 minut, aż zmięknie. Następnie zalejcie bulionem i doprowadźcie do wrzenia, dodajcie groszek i gotujcie przez 3-5 minut, aż zmięknie. Całość wymieszajcie z miętą, zdejmijcie z ognia, by zupa chwilę ostygła.
Zmiksujcie blenderem. Wymieszajcie ze śmietaną i podgrzejcie na średnim ogniu. Dodajcie skórkę cytrynową, zupę zdejmijcie z ognia. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie udekorowaną liśćmi mięty, groszkiem i skropioną oliwą. Smacznego!
piękny kolor ma :)
OdpowiedzUsuńPo połączeniu groszku z miętą innego mieć nie mogła :) Pozdrawiamy!
Usuńtaki kolor uzyskuje sie tylko po uzyciu groszku mrozonego,ze swiezym nie da rady.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki za info, sprawdzimy :)
UsuńCudny kolor! Polaczenie groszku z mieta jakos nigdy mnie nie przekonalo, ale Wyspiarze sie zajadaja, wiec cos w tym musi byc :)
OdpowiedzUsuńNam zasmakowało bardzo! Zupa od razu załapała się na listę "do powtórki" :) Pozdrawiamy!
Usuńno tak groszek+mięta to idealne połączenie, a do tego ten kolor, szkoda że za oknem jeszcze nie jest aż tak zielono :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZasadziliśmy na balkonie zioła i kwiaty...u nas zielono ;) Pozdrawiamy!
Usuń