środa, 29 maja 2013

białe szparagi z szalotką i cytryną w białym winie


Świetne na przystawkę do wina, czy jako dodatek do ryb czy mięs. Delikatne, cytrynowe...

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 1 szalotka
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki masła
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • tymianek cytrynowy (zapomnieliśmy o nim na zdjęciu)



Szparagi umyjcie, obierzcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki. Wrzućcie do osolonej wody, z odrobiną cukru i gotujcie ok. 5 minut, aż będą al'dente. Na głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oliwy, wrzućcie posiekaną szalotkę  chwilę smażcie, dodajcie wino, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Czekajcie aż sos się zredukuje do połowy, dodajcie sól i pieprz, następnie masło, wszystko wymieszajcie. Szparagi ułóżcie na talerzu, polejcie sosem, posypcie pieprzem cytrynowym i tymiankiem cytrynowym. Smacznego!



4 komentarze:

  1. jestem miłośniczką szparagów i lubię odkrywać coraz to nowszy smak, a twoja propozycja podania bardzo mi odpowiada. Wyglądają świetnie i na pewno były przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połaczenie smaków. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń