Świetne na przystawkę do wina, czy jako dodatek do ryb czy mięs. Delikatne, cytrynowe...
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 1 szalotka
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżki masła
- oliwa
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól
- tymianek cytrynowy (zapomnieliśmy o nim na zdjęciu)
Szparagi umyjcie, obierzcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki. Wrzućcie do osolonej wody, z odrobiną cukru i gotujcie ok. 5 minut, aż będą al'dente. Na głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oliwy, wrzućcie posiekaną szalotkę chwilę smażcie, dodajcie wino, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Czekajcie aż sos się zredukuje do połowy, dodajcie sól i pieprz, następnie masło, wszystko wymieszajcie. Szparagi ułóżcie na talerzu, polejcie sosem, posypcie pieprzem cytrynowym i tymiankiem cytrynowym. Smacznego!
jestem miłośniczką szparagów i lubię odkrywać coraz to nowszy smak, a twoja propozycja podania bardzo mi odpowiada. Wyglądają świetnie i na pewno były przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPolecamy bardzo ten przepis!:)
UsuńŚwietne połaczenie smaków. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy! :)
Usuń