Szpinakowa eksplozja!
Składniki:
- 1 kg liści szpinaku
- 2 średnie pory,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- świeżo starta gałka muszkatołowa,
- 6 jajek,
- 400 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz,
- parmezan
Szpinak dobrze umyjcie, osuszcie i posiekajcie. Posiekajcie również czosnek i pory. Na dużej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie pory i czosnek. Podsmażcie przez ok. 4 minuty. Przyprawcie gałką. Zwiększcie ogień i dodajcie szpinak. Jeśli nie zmieści się cały na patelni smażcie partiami na patelni, soląc osobno każdą porcję. Smażcie szpinak aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Przełóżcie na talerz i odstawcie do wystygnięcia.
Jak wystygnie odciśnijcie ze szpinaku nadmiar wody. Wrzućcie do miksera, dodajcie jajka i śmietanę. Doprawcie pieprzem i solą do smaku. Możecie dodać pieprz kajeński. Dobrze zmiksujcie. Masę przelejcie do wysmarowanych masłem kokilek. Oprószcie startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz