Do kremu ze szparagów postanowiliśmy tym razem dodać trochę mięty...
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- garść posiekanej mięty
- 1 mała cebula, posiekana
- ok. 500 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- oliwa
Szparagi umyjcie, pokrójcie na kawałki, możecie zostawić kilka główek i ugotować je w osolonej wodzie z cukrem i sokiem z cytryny (2-3 minuty), wrzućcie je potem do gotowego kremu, tuż przed podaniem.
Na rozgrzanej oliwie podsmażcie cebulę, ok. 3-5 minut, dodajcie szparagi, wymieszajcie, popieprzcie, chwilę smażcie razem i zalejcie wszystko bulionem. Przykryjcie i gotujcie ok. 8-10 minut. Zdejmijcie z ognia, zmiksujcie, przecedźcie. Dodajcie miętę i znów zmiksujcie. Dodajcie ugotowane wcześniej główki szparagów. Smacznego!
Wyglada apetycznie, no i ten talerz!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń