poniedziałek, 20 maja 2013

krem z zielonych szparagów z miętą


Do kremu ze szparagów postanowiliśmy tym razem dodać trochę mięty...

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • garść posiekanej mięty
  • 1 mała cebula, posiekana
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Szparagi umyjcie, pokrójcie na kawałki, możecie zostawić kilka główek i ugotować je w osolonej wodzie z cukrem i sokiem z cytryny (2-3 minuty), wrzućcie je potem do gotowego kremu, tuż przed podaniem.
Na rozgrzanej oliwie podsmażcie cebulę, ok. 3-5 minut, dodajcie szparagi, wymieszajcie, popieprzcie, chwilę smażcie razem i zalejcie wszystko bulionem. Przykryjcie i gotujcie ok. 8-10 minut. Zdejmijcie z ognia, zmiksujcie, przecedźcie. Dodajcie miętę i znów zmiksujcie. Dodajcie ugotowane wcześniej główki szparagów. Smacznego!



2 komentarze: