Na przepis wpadliśmy w czeluściach internetu, zaintrygowała nas lista składników. Nie zrażajcie się jej długością :) Zapewniamy, że wszystko razem smakuje wybornie, jeśli oczywiście lubicie takie smaki.
Składniki:
- 100 - 150 g filetu z łososia
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1-2 łyżki miodu
- sok z 1 limonki
- skórka starta z 1 limonki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
- różyczki z 1 małego brokuła
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- sól
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 3 torebki zielonej herbaty
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g makaronu chińskiego
- kilka szczypiorków, posiekanych
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- garść nasion sezamu, do posypania
Przygotujcie sos do makaronu. Wymieszajcie ze sobą olej sezamowy, pastę tahini, miód, sok i skórkę z limonki, sos sojowy, imbir. Odstawcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Różyczki brokuła pokrójcie na mniejsze kawałki. Wymieszajcie oliwę z czosnkiem i solą. Różyczki obtoczcie w przygotowanym sosie czosnkowym i ułóżcie na papierze do pieczenia. Pieczcie ok. 15 minut. Odstawcie i przykryjcie folią aluminiową, żeby utrzymały ciepło.
Do małego garnka wlejcie 1 szklankę wody. Zagotujcie i zmniejszcie ogień. Wrzućcie torebki z herbatą i pieprz. Przykryjcie garnek i odczekajcie aż herbata naciągnie, ok 3 minuty. Wyjmijcie torebki, dodajcie ocet ryżowy i cukier. Włóżcie łososia, skórą do dołu. Gotujcie pod przykryciem ok 8-10 minut. Zdejmijcie skórę i podzielcie łososia na mniejsze kawałki, odstawcie przykrywając folią aluminiową,
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Wymieszajcie makaron z sosem sezamowym. Dodajcie brokuły i łososia. Posypcie szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz