Lekki, smaczny, delikatnie cytrynowy, w sam raz na ciepłą wiosnę!
Składniki:
- 250 g makaronu, użyliśmy tagliatelle
- 2 duże cukinie
- garść uprażonych orzechów piniowych
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- kilka płatów parmezanu do posypania
- oliwa
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z cytryny do skropienia (opcjonalnie)
- sól
- pieprz cytrynowy
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Cukinię umyjcie, odetnijcie końcówki i potnijcie mandoliną do obierania warzyw w cienkie płaty. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie posiekane zioła i czosnek, chwilę podsmażcie i dodajcie cukinię. Wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilę, uważajcie, żeby nie porwać cukinii. Na patelnię wrzućcie ugotowany makaron, delikatnie wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, doprawcie pieprzem cytrynowym, posypcie skórką cytrynową, orzeszkami piniowymi, parmezanem, skropcie porządnie oliwą. Jeśli lubicie kwaskowate smaki, proponujemy jeszcze skropić danie sokiem z cytryny. Smacznego!
Faktycznie, lekki i wiosenny. Az milo popatrzec, a jeszcze milej zjesc :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na lekki i niebanalny makaron ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiamy!
Usuń