Tym razem postanowiliśmy połączyć ze sobą trzy nasze ukochane składniki...makaron, szparagi i pesto, wyszło wybornie!
Składniki:
- 250 g makaronu, użyliśmy rigatoni
- pęczek szparagów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 dojrzałe awokado
- parmezan do posypania
- pieprz cytrynowy
pesto:
- 2 duże garście bazylii
- 50 g nasion słonecznika (oczywiście dajcie orzeszki piniowe, jeśli posiadacie)
- ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wrzućcie wszystkie składniki pesto do malaksera, miksujcie powoli dolewając oliwę.
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Szparagi umyjcie, odłamcie zdrewniałe końcówki i potnijcie je na kawałki. Zagotujcie sporo wody w garnku, posólcie, posłodźcie, dodajcie sok z cytryny i wrzućcie kawałki szparagów. Gotujcie ok. 3-5 minut, aż będą al'dente. Odcedźcie. Obierzcie awokado, potnijcie, skropcie delikatnie cytryną. Ugotowany makaron wymieszajcie delikatnie z pesto. Dodajcie szparagi i awokado, posypcie parmezanem i pieprzem cytrynowym. Smacznego!
Tak jak napisałaś- wyborne !
OdpowiedzUsuńDzięki, polecamy i pozdrawiamy! :)
UsuńZdopingowaliście mnie dziś na FB :) Zrobiłam - cudne!
OdpowiedzUsuńCieszymy się :) Pozdrawiamy!
Usuń