środa, 15 maja 2013

makaron ze szparagami i domowym pesto


Tym razem postanowiliśmy połączyć ze sobą trzy nasze ukochane składniki...makaron, szparagi i pesto, wyszło wybornie!

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy rigatoni
  • pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 dojrzałe awokado
  • parmezan do posypania
  • pieprz cytrynowy


pesto:

  • 2 duże garście bazylii
  • 50 g nasion słonecznika (oczywiście dajcie orzeszki piniowe, jeśli posiadacie)
  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wrzućcie wszystkie składniki pesto do malaksera, miksujcie powoli dolewając oliwę.
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Szparagi umyjcie, odłamcie zdrewniałe końcówki i potnijcie je na kawałki. Zagotujcie sporo wody w garnku, posólcie, posłodźcie, dodajcie sok z cytryny i wrzućcie kawałki szparagów. Gotujcie ok. 3-5 minut, aż będą al'dente. Odcedźcie. Obierzcie awokado, potnijcie,  skropcie delikatnie cytryną. Ugotowany makaron wymieszajcie delikatnie z pesto. Dodajcie szparagi i awokado, posypcie parmezanem i pieprzem cytrynowym. Smacznego!






4 komentarze: