pieczony łosoś na szparagach
Przepraszamy wszystkich Was, którzy nie lubicie szparagów...są w ogóle tacy? :)
My je uwielbiamy, więc pewnie często będą teraz u nas gościć.
Składniki:
- pęczek szparagów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g świeżego łososia
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1 ząbek czosnku, posiekany w plasterki
- kilka gałązek tymianku cytrynowego
- oliwa do skropienia
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Kawałki łososia ułóżcie na folii aluminiowej, posólcie, popieprzcie, wyłóżcie plasterki czosnku, gałązki tymianku, skropcie wszystko oliwą i zawińcie w "cukierek". Pieczcie ok. 20 minut, w zależności od grubości filetów. Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki. Do wrzątku wrzućcie sól, cukier, sok z cytryny i szparagi. Gotujcie aż będą al'dente, ok. 3-4 minut. Wyłóżcie szparagi na talerz, ułóżcie na nich upieczonego łososia. Skropcie wszystko oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego!
Wygląda smakowcie! Łosoś i szparagi to chyba połączenie idealne! Zapisane do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy, smakologia.blogspot.com
Pyszne było! :) Pozdrawiamy!
UsuńJa do niedawna nie znalam, ale polubilam je od pierwszego kontaktu :)
OdpowiedzUsuńWitamy zatem w klubie! :)
UsuńLubię to połączenie, a do tego jeszcze tymianek, super sprawa :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie...fakt :)
Usuń