piątek, 10 maja 2013

pieczony łosoś na szparagach


Przepraszamy wszystkich Was, którzy nie lubicie szparagów...są w ogóle tacy? :)
My je uwielbiamy, więc pewnie często będą teraz u nas gościć.

Składniki:
  • pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g świeżego łososia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany w plasterki
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • oliwa do skropienia
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Kawałki łososia ułóżcie na folii aluminiowej, posólcie, popieprzcie, wyłóżcie plasterki czosnku, gałązki tymianku, skropcie wszystko oliwą i zawińcie w "cukierek". Pieczcie ok. 20 minut, w zależności od grubości filetów. Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki. Do wrzątku wrzućcie sól, cukier, sok z cytryny i szparagi. Gotujcie aż będą al'dente, ok. 3-4 minut. Wyłóżcie szparagi na talerz, ułóżcie na nich upieczonego łososia. Skropcie wszystko oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowcie! Łosoś i szparagi to chyba połączenie idealne! Zapisane do wypróbowania :)

    Pozdrawiamy, smakologia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do niedawna nie znalam, ale polubilam je od pierwszego kontaktu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię to połączenie, a do tego jeszcze tymianek, super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń